Etusivu »

Usein kysyttyjä

Mikä on nopein tapa saada rikostaustaote?

Suomessa esitettävän rikostaustaotteen saa nopeasti, kun sen tilaa Oikeushallinnon asiointipalvelun kautta asiointitilille.

Tilasin otteen jo jonkin aikaa sitten, mutta en ole saanut sitä. Miten toimin?

Otteiden käsittelyaika on seitsemän työpäivää. Helpoin tapa selvittää hakemuksen tilannetta on soittaa rikosrekisteriryhmään (puh. 029 56 65770, palveluaika klo 10 - 14).

Joudumme laskuttamaan kahteen kertaan tilatut otteet kahdesti.

Kuinka kauan rikostaustaote on voimassa?

Ote on voimassa kuusi kuukautta antopäivästä lukien.

Voinko käyttää samaa rikostaustaotetta useampaan paikkaan?

Jos työnhakija kuuden kuukauden kelpoisuusajan kuluessa joutuu esittämään rekisteritietonsa myös muulle työnantajalle kuin mitä varten ote on tilattu, hän voi käyttää aiemmin tilaamaansa otetta.

Pitääkö työpaikkahakemukseen liittää rikostaustaote?

Otetta ei liitetä hakemukseen vaan sen esittää ainoastaan virkaan tai tehtävään valittu henkilö.

Yrityksestämme on pyydetty rikostaustaote. Miten voin tilata sellaisen?

Oikeushenkilön rikosrekisteriotteen voi tilata nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö. Jos nimenkirjoitusoikeus on jaettu niin helpoin tapa on lähettää skannattu hakemus molempien allekirjoituksilla osoitteeseen rikosrekisteri (at) om.fi. Tarkistamme hakijan nimenkirjoitusoikeuden kaupparekisteristä.

Mistä saan otteen liitteeksi vaaditun apostille-todistuksen?

Apostille-todistuksen kirjoittaa maistraatissa toimiva julkinen notaari (maistraattien yhteystiedot )

Lupasitte hyvittää väärän laskun ja sain teiltä nyt hyvityslaskun. Pitääkö se maksaa?

Hyvityslaskua ei kuulu maksaa. Se kertoo vain, että väärä lasku on poistettu kirjanpidostamme. Voit hävittää hyvityslaskun.

Oppilaitoksemme tarjoaa oppisopimuskoulutusta, voimmeko vaatia oppisopimusopiskelijaa esittämään rikostaustaotteen?

Oppisopimusopiskelijoihin sovelletaan työntekijöitä koskevia säännöksiä rikostaustan tarkistamisesta. Oppilaitos ei tee myöskään erillistä päätöstä oppilaaksi ottamisesta, eikä siten ole oikeutettu pyytämään opiskelijan rikostaustaotetta nähtäväkseen. Sen sijaan oppisopimustyöpaikka voi tarkistaa rikostaustaotteen, jos henkilön tehtäviin kuuluu lasten ja nuorten kanssa työskentelyä.

Olemme solmimassa ostopalvelusopimusta palveluntuottajan kanssa, voimmeko pyytää nähtäväksi palvelutuottajan vastuuhenkilöiden rikostaustaotteet?

Rikostaustan tarkistamiseen on velvoitettu ja oikeutettu vain työnantaja. Ostopalve­lusopimuksen yhteydessä toimeksiantaja ei ole oikeutettu rikosrekisteri­tietojen tarkistamiseen. Ostopalvelusopimuksen tarjoajaosapuolen rikostausta tulee tarkastettavaksi lupa- tai ilmoitusmenettelyn yhteydessä kunnan, Aluehallintoviraston tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, Valviran toimesta.

Välitämme henkilöstöpalvelussamme sijaisia, jotka tulevat työskentelemään lasten kanssa, koska voimme pyytää sijaisten rikostaustaotteet?

Rikostaustaotteen voi pyytää vasta silloin, kun on tiedossa, että sijainen tulee työskentelemään vuoden aikana yli kolme kuukautta. Myös Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut asiaan kantaa ratkaisuissaan:

eoak 2513/2014

eoak 3158/2013

 
Julkaistu 31.5.2017