Oikeusrekisterikeskus suorittaa WinCapita-asiassa korvauksia 22,9 miljoonaa euroa

Oikeusrekisterikeskus on antanut tänään 1469 korvauspäätöstä WinCapita-asiassa. Hakijoille suoritetaan korvauksia yhteensä 22,9 miljoonaa euroa. Korvaukset maksetaan korvausta saaville hakijoille 11.9.2020.

Oikeusrekisterikeskuksessa on ollut käsiteltävänä rikoksen asianomistajien korvaushakemuksia WinCapita-asiassa. Tänään annettuihin päätöksiin liittyvissä korvaushakemuksissa on vaadittu määrältään yhteensä 30,3 miljoonan euron suuruisia korvauksia, jotka on kohdistettu WinCapita-asiassa tuomittujen menettämisseuraamusten täytäntöönpanosta kertyneisiin varoihin. WinCapita-asiassa on tuomittu 626 henkilöä menettämään saamansa rikoshyöty valtiolle. Tuomituista menettämisseuraamuksista viimeinen tuli lainvoimaiseksi kesäkuussa 2020. Valtiolle menetettäväksi tuomitun rikoshyödyn määrä on kaikkiaan 63,9 miljoonaa euroa, josta Oikeusrekisterikeskus on saanut perittyä tähän mennessä 34,2 miljoonaa euroa.

Oikeusrekisterikeskus on tutkinut hakemuksissa esitettyjen vaatimusten oikeellisuuden ennen korvauspäätösten antamista. Korvauksenhakijan on tullut esittää Oikeusrekisterikeskukselle yksityisoikeudellisen vaatimuksen hyväksyvä tuomio, johon perustuu hänen oikeutensa saada vahingonkorvausta rikoksentekijältä. Korvauksen saamisen edellytyksenä on ollut se, että tuomittu vahingonkorvaus vastaa WinCapita-asiassa tuomittuja menettämisseuraamuksia ja että ne perustuvat samaan tekoon. Oikeusrekisterikeskus on myös tarkistanut, onko tuomittu vahingonkorvaus aiheellinen sekä perusteiltaan että määrältään. 1404 korvauksenhakijaa on saanut Oikeusrekisterikeskukselta täydennyspyynnön hakemukseensa liittyen. Täydennyspyyntö on lähetetty, mikäli hakijan vaatimuksessa on ollut Oikeusrekisterikeskuksen näkemyksen mukaan tarvetta lisäselvitykselle tai mikäli hakijaa on ollut tarpeen muutoin kuulla asiassa ennen päätöksentekoa.

Päätökset toimitetaan hakijoille saantitodistuskirjeellä, jolloin päätöksen luovutus tapahtuu Postin palvelupisteestä. Posti ilmoittaa lähetyksestä saapumisilmoituksella lähipäivinä, kun lähetys on noudettavissa. Lähetys luovutetaan kuittausta vastaan vastaanottajalle tai tämän valtuutetulle. Mikäli hakijalla on ollut käytössä asiamies, Posti ilmoittaa päätöksestä hakijan asiamiehelle. Päätöksen mukana annetaan ohjeet tiliyhteystietoja koskevan muutoksen tekemiseen, mikäli siihen on tarvetta.

Oikeusrekisterikeskuksen päätökseen tyytymättömällä on mahdollisuus saattaa asia käräjäoikeuden ratkaistavaksi.


Lisätietoja: Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostilla oikeusrekisterikeskus(a)om.fi. Asiakaspalvelunumero p. 029 56 65662 (puhelinpalveluaika ma−pe klo 10−14).

Julkaistu 24.8.2020