ORK:n hallinnoima älyvankilan järjestelmä herätti kiinnostuksen maailmallakin
Oikeusrekisterikeskus hankki Doris-järjestelmän Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) tarpeisiin. Järjestelmä digitalisoi vankiloiden prosesseja, ja se on herättänyt kiinnostuksen ulkomaillakin.
Hämeenlinnan ja Pyhäselän suljetuissa vankiloissa on otettu käyttöön älyvankilajärjestelmä Doris. Syksyllä 2023 se otetaan käyttöön myös Kylmäkosken vankilassa.
Rajoitettua järjestelmää voidaan käyttää esimerkiksi vankiselliin sijoitetulla tietokoneella. Sen avulla vangit voivat muun muassa suorittaa opintoja ja sopia aikoja viranomaistapaamisiin. Järjestelmän käyttäminen kasvattaa vankien digitaalisia taitoja, joita tarvitaan yhteiskunnassa toimimisessa ja työelämään palaamisessa.
Oikeusrekisterikeskus (ORK) vastasi järjestelmän hankkimisesta Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) tarpeisiin. ORK sopi erityiskäyttöön räätälöidyn järjestelmän toimittamisesta julkisen hankinnan voittaneen, saksalaisen Gerdes-yrityksen kanssa vuonna 2020.
"Erityinen käyttäjäkohderyhmä asetti hankintaprojektille ja järjestelmälle erittäin tarkat vaatimukset muun muassa sovelluksen toiminnallisuuksia ja väärinkäytösten torjuntaa koskien", ORK:n IT-erityisasiantuntija Pekka Isola kertoo.
Ratkaisun suunnittelussa huomioitiin myös vankien ja vankiloiden henkilökunnan palaute. Rikosseuraamuslaitoksen Älykäs vankila -projektin päällikkö Pia Puolakka kertoo, että tuloksena syntyi helppokäyttöinen järjestelmä, joka on nostanut vankien kuntouttavien digipalveluiden määrää hyvälle tasolle.
"Lopputulos on hinta-laatu-suhteeltaan hyvä, ja järjestelmää on helppo edelleen kehittää. Keräämme järjestelmän kautta siitä säännöllisesti ja ketterästi ”diginä” palautetta henkilökunnalta ja vangeilta. Käyttäjien mielestä järjestelmää on helppo käyttää", Puolakka kertoo.
Järjestelmä uudistaa koko vankilakonseptia
Doris-järjestelmä tuo valtavasti sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia hyötyjä vankiloiden toimintaan. Esimerkiksi rajoitettu sähköpostiominaisuus vähentää kirjepostin määrää ja järjestelmän sisäisen asioinnin mahdollisuus vähentää paperilomakkeiden tulostamista ja kuljettamista. Valvottu videopuheluominaisuus vähentää fyysisiin vierailuihin tarvittavia henkilöstömääriä ja mahdollistaa vankien turvalliset lähisuhdetapaamiset rajatun internetin välityksellä joustavasti.
Teknistä järjestelmää laajemmin kyse on vankilakulttuurin muutoksesta. Laki on osaltaan mahdollistanut kehityksen.
"Tietääkseni muualla kuin Suomessa vankeuslaissa ei ole mainittu vankien netin, videopuhelujen ja sähköpostin käytön mahdollisuutta", Pia Puolakka toteaa.
Suomessa kehitetty älyvankilajärjestelmä on saanut myös kansainvälistä kiinnostusta, ja se on otettu käyttöön jo useissa maissa.Suomessa Doris-järjestelmä pyritään saamaan käyttöön kaikissa 15 suljetussa vankilassa.
"Modernissa digiyhteiskunnassa ihmiset eivät voi toimia ja pitää oikeuksistaan kiinni ilman toimivia ja reaaliaikaisia digiyhteyksiä, -palveluja ja -taitoja. Niihin on oltava mahdollisuus myös vangeilla, jotka ovat usein marginaaliasemassa", Puolakka toteaa.
Pekka Isola lisää, että ORK on Suomessa oikeusministeriön hallinnonalan digitalisaation kehittäjä ja ICT-hankintayksikkö. Tällaiset projektit ovat yksi tapa osallistua yhteiskunnan tehokkuuden ja turvallisuuden edistämiseen.
Järjestelmä siirtyi vuoden 2023 alussa kansainvälisen vankilajärjestelmien toimittajan Telion omistukseen. ORK jatkaa järjestelmän tilaajan roolissa muun muassa sen kehittämistä ja käyttöönoton laajentamista yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen, Valtorin
ja järjestelmän toimittajan kanssa.
Doris-järjestelmä ja sellipäätteet otettiin Rikosseuraamuslaitoksen Älykäs vankila -hankkeessa ensimmäisenä käyttöön Hämeenlinnan vankilassa.
Lisätietoja:
Pekka Isola
IT-erityisasiantuntija
Oikeusrekisterikeskus
pekka.isola(a)om.fi
Pia Puolakka
Älykäs vankila -projektipäällikkö
Rikosseuraamuslaitos
pia.puolakka(a)om.fi
Kuva: Suomessa kehitetyllä järjestelmällä vankilaan voidaan mahdollistaa digipalvelujen käyttäminen. ORK ja Rise jatkavat Doris-järjestelmän kehittämistä. Kuvituskuva: Adobe Stock.
Julkaistu 25.8.2023