Uusi sote-valvontalaki: rikosrekisteriote iäkkäiden kanssa työskentelyä varten tilataan Oikeusrekisterikeskuksesta

Tammikuussa 2024 voimaan tulevassa laissa sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta säädetään oikeudesta ja velvollisuudesta tarkistaa iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriote. Työntekijä tilaa otteen Oikeusrekisterikeskuksesta 1.1.2024 alkaen. Katso koonti kysymyksistä ja vastauksista.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta tulee voimaan 1.1.2024. Tämän jälkeen sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajalla on oikeus, ja vähintään 3 kuukauden mittaisissa työ- tai palvelussuhteissa velvollisuus, pyytää työntekijää esittämään itsestään rikosrekisteriote, jos työtehtäviin kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti iäkkäiden kanssa toimimista. Vastaava sääntely on voimassa lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämiseksi.

Työntekijä tilaa rikosrekisteriotteen helpoiten ja edullisimmin (6 euroa) Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) sähköisestä asioinnista .

Työntekijän rikosrekisteriote annetaan vain työntekijälle itselleen, eikä henkilö voi valtuuttaa työnantajaansa tilaamaan otetta. Otetta ei edellytetä vapaaehtoistyöntekijältä tai esimerkiksi työharjoittelua suorittavalta opiskelijalta.

Rikosrekisteriotteen tilaaminen iäkkäiden kanssa työskentelyä varten 1.1.2024 alkaen

Työnantaja voi edellyttää rikosrekisteriotteen tilaamista vain, jos uudet tehtävät alkavat 1.1.2024 jälkeen, ja jos työ jatkuu 12 kuukauden aikana vähintään 3 kuukautta. Tätä lyhyemmissä työsuhteissa rikosrekisteriotteen tarkistaminen ei ole palveluntuottajalle pakollista. Rikosrekisteriotetta ei edellytetä ennen 1.1.2024 työssä aloittaneilta.

Rikosrekisteriotteen voi tilata vasta, kun henkilön valinta tehtävään on selvä. Työntekijä itse tilaa itseään koskevan rikosrekisteriotteen, kun työnantaja sitä edellyttää. Otetta tilattaessa ilmoitetaan mitä työnantajaa ja tehtävää varten ote tilataan.

Katso video-ohje otteen tilaamisesta.

Näillä edellytyksillä rikosrekisteriote voidaan myöntää työntekijälle:

  1. Olet aloittamassa työn iäkkäiden henkilöiden parissa.
  2. Työhösi kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti iäkkäiden henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa.
  3. Työnantajasi on sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja.
  4. Työsi tapahtuu Suomessa.

Jos jokin edellytyksistä ei täyty, työntekijän on oltava yhteydessä työnantajaan. Otetta ei myönnetä vapaaehtoistoimijoille tai opiskelijoille (SORA-lainsäädäntö).

Otteen tilaaminen on helpointa ja edullisinta täyttämällä ja lähettämällä sähköinen hakemus ORK:n sähköisessä asiointipalvelussa 1.1.2024 alkaen. Sähköinen asiointi vaatii vahvan tunnistautumisen eli pankki- tai mobiilitunnistautumisen.

Ote maksaa sähköisestä asiointipalvelusta tilattaessa 6 euroa, ja se maksetaan otetta hakiessa. Rikosrekisteriotteen voi tulostaa heti sen valmistuttua sähköiseen asiointiin kirjautumalla.
Postitse ja sähköpostitse lähetetyt hakemukset maksavat 12 euroa ja ne laskutetaan erikseen.

Otteessa näkyvät esimerkiksi huumausainerikokset

Rikosrekisteriotteeseen merkitään ainoastaan tiedot, joilla arvioidaan olevan erityistä merkitystä, kun henkilö työskentelee iäkkäiden kanssa. Katso lista minkä rikosten ratkaisuista ja sakoista merkitään tiedot otteeseen .

Jos henkilö ei ole syyllistynyt mainittuihin rikoksiin, rikosrekisteriote sisältää siitä todistuksen. Rikosrekisteriotteesta ei siten ilmene, jos rikosrekisterissä on tieto muusta kuin luetelluista rikoksista.

Vammaispalvelulaki voimaan myöhemmin: 1.1.2025

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta sisältää myös oikeuden ja velvollisuuden tarkistaa vammaisten henkilöiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriote. Tämä velvollisuus ja oikeus tulee voimaan 1.1.2025.

Lisätiedot:

Video-ohje: Rikosrekisteriote iäkkäiden kanssa työskentelyä varten

Tilaa rikosrekisteriote iäkkäiden kanssa työskentelyä varten ORK:n sähköisestä asiointipalvelusta 1.1.2024 alkaen
ORK: Rikosrekisteriote iäkkäiden kanssa toimimiseen
STM: Rikosrekisteriotteen tarkistaminen valvontalain nojalla - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)

Ota yhteyttä: rekistereihin ja rekisteriotteiden maksamiseen liittyvät asiat

‍Kysymyksiä ja vastauksia: rikosrekisteriote iäkkäiden kanssa työskentelyä varten

Iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriotetta koskevat kysymykset ja vastaukset on koonnut Oikeusrekisterikeskuksen Rekisteripalvelut-yksikkö.

Miksi iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriotteen voi jatkossa tarkistaa?

Uusi laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) eli niin sanottu sote-valvontalaki tulee voimaan 1.1.2024 ja mahdollistaa otteen tarkistamisen.

Kuka voi pyytää rikosrekisteriotteen esittämistä tämän lain perusteella?

Sosiaali- ja terveyspalveluntuottaja, toisin sanoen työnantaja, voi pyytää esittämään rikosrekisteriotteen, kun henkilö ensi kerran otetaan tai nimitetään sellaiseen työ- tai virkasuhteeseen, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu iäkkäiden henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa.

Ainoastaan sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajana toimiva työnantaja voi vaatia rikosrekisteriotetta esitettäväksi.

Mitä tarkoittaa palveluntuottaja?

Sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja on sote-valvontalaissa tarkoitettuja sosiaalipalveluja tai terveyspalveluja tuottava taho.

Epäselvissä tilanteissa työntekijän kannattaa kysyä työnantajaltaan, onko se sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja.

Kenen rikosrekisteriotteen voi tarkistaa?

Palveluntuottaja voi edellyttää rikosrekisteriotteen esittämistä vain, jos uudet tehtävät alkavat 1.1.2024 jälkeen, ja jos työ jatkuu 12 kuukauden aikana vähintään 3 kuukautta. Tätä lyhyemmissä työsuhteissa rikosrekisteriotteen edellyttäminen ei ole pakollista.

Jos palveluntuottaja pyytää otetta myös alle 3 kk kestävissä työsuhteissa, niin työntekijän on haettava sitä ja ORK harkitsee hakemuksen saatuaan, onko otteen myöntämiselle perusteita.

ORK myöntää otteen, jos siihen on lainmukaiset perusteet.

ORK voi myöntää rikosrekisteriotteen henkilölle, jonka tehtäviin kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti iäkkäiden henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa.

Mitä tarkoittavat uudet tehtävät?

Uudet tehtävät tarkoittavat uutta työntekijää uudessa työssä tai aiemman työntekijän työnkuvassa tapahtuvia muutoksia eli uusia tehtäviä, joihin olennaisesti ja pysyväisluontoisesti kuuluu iäkkäiden kanssa toimimista eli joihin rikosrekisteriote vaaditaan.

Mitä tarkoittaa muu työskentely iäkkään kanssa?

Rikosrekisteriote voidaan myöntää henkilölle, jonka tehtäviin kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti iäkkäiden henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa.

Muusta työskentelystä joudutaan tekemään tulkintaa tapauskohtaisesti. Menettelysäännösten tarkempaan soveltamiseen on saatavissa tukea lasten kanssa työskentelevien vastaavasta sääntelystä. Työssä tulee olla mahdollisuus luottamussuhteen syntymiseen. Lain tarkoituksena on muun muassa varmistaa potilaan turvallisuus.

Mitä tarkoittaa iäkäs henkilö?

Tietyn ikähaarukan sijaan iäkkäällä henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jonka fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen tai sosiaalinen toimintakyky on heikentynyt korkean iän myötä alkaneiden, lisääntyneiden tai pahentuneiden sairauksien tai vammojen vuoksi taikka korkeaan ikään liittyvän rappeutumisen johdosta (Iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain (980/2012) 3-pykälän 2-kohta).

Kenen rikosrekisteriotetta ei tarkisteta?

Ennen 1.1.2024 aloittaneiden, iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriotteita ei ole mahdollista tarkistaa.

Lakia ei sovelleta palveluihin, jotka ovat asiakkaalle vastikkeettomia. Opiskelijoiden tai vapaaehtoistoimijoiden otteita ei tarkisteta.

Kauanko rikosrekisteriote on voimassa?

Palveluntuottaja saa pyytää rikosrekisteriotteen vain kerran tiettyyn virka- tai työsuhteeseen liittyen. Jos työpaikka tai työtehtävät vaihtuvat, otteen voi pyytää uudestaan, eli kun henkilö ensimmäisen kerran otetaan tai nimitetään sellaiseen työ- tai virkasuhteeseen, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu iäkkäiden kanssa toimimista.

Työntekijälle toimitettu ote on voimassa 6 kuukautta, ja sinä aikana sen voi esittää myös muulle työnantajalle kuin mitä varten ote on tilattu. Esimerkiksi tilanteessa, jossa työnhakija on tullut valituksi kahteen sote-alan työpaikkaan, hän voi esittää rikosrekisteriotteensa sille, jonka hän valitsee työnantajakseen.

Mitä tietoja iäkkään kanssa työskentelevän rikosrekisteriotteessa näkyy?

Otteessa näkyy esimerkiksi huumausaineisiin ja väkivaltaan liittyviä rikosrekisteri- ja sakkorekisteritietoja. Katso lista iäkkään kanssa työskentelevän rikosrekisteriotteessa näkyvistä tiedoista .

Otteeseen merkitään tietoja Suomessa annetuista tuomioista, mutta jatkossa (tavoiteaikataulun mukaan vuonna 2025) tietoja pyydetään myös muissa EU-maissa tapahtuneista rikoksista rikosrekisteritietojen EU-tiedonvaihtojärjestelmän (ECRIS) kautta.

Entä ulkomaalaiset, tarkistetaanko EU:n ulkopuolelta tulevan rikosrekisteriä?

Rikosrekisteriote tulee pyytää sote-valvontalaissa edellytetysti työntekijöiltä hänen kansalaisuudestansa riippumatta. Rikosrekisteriote pyydetään aina Oikeusrekisterikeskukselta eli työntekijä ei pyydä otetta muun valtion viranomaiselta.

Koskeeko sote-valvontalaki työvoimaa vuokraavia yrityksiä?

Sote-valvontalakia ei sovelleta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä vuokraaviin yrityksiin. ORK voi myöntää otteen ainoastaan sote-valvontalaissa tarkoitetulle palveluntuottajalle esitettäväksi.

Miten iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriote tilataan?

Työntekijä voi tilata rikosrekisteriotteen vasta, kun valinta tehtävään on selvä. Työntekijä itse tilaa itseään koskevan rikosrekisteriotteen. Otetta tilattaessa ilmoitetaan mitä työnantajaa ja tehtävää varten se tilataan.

Otteen tilaaminen on helpointa ja edullisinta täyttämällä ja lähettämällä sähköinen hakemus ORK:n sähköisessä asiointipalvelussa 1.1.2024 alkaen. Sähköinen asiointi vaatii vahvan tunnistautumisen eli pankki- tai mobiilitunnistautumisen.

Ote maksaa sähköisestä asiointipalvelusta tilattaessa 6 euroa, ja se maksetaan otetta hakiessa. Näet ja voit tulostaa rikosrekisteriotteesi heti sen valmistuttua sähköiseen asiointiin kirjautumalla.

Tulostettava hakulomake muille kuin sähköistä asiointia käyttäville on tulossa pian. Postitse ja sähköpostitse lähetetyt hakemukset maksavat 12 euroa ja ne laskutetaan erikseen.

Kuinka nopeasti rikosrekisteriotteen saa?

Rikosrekisteriotteen voi tilata vasta 1.1.2024 alkaen. Tilausruuhkaa on vaikeaa ennustaa, mutta normaalitilanteessa ote myönnetään 7 työpäivän kuluessa. ORK:n sähköinen asiointipalvelu on helpoin ja nopein väylä asiointiin. Oikeusrekisterikeskus käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Miten ORK on varautunut uuden otelajin tulemiseen?

Iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriotetta varten ORK:n järjestelmiin on toteutettu tarvittavat järjestelmämuutokset. Sähköiseen asiointiin on luotu ohjaava lomake otteen hakemiseksi. Lisäksi ORK järjestelee ja resursoi rekisteripalveluiden henkilöstöä vastaamaan oteruuhkaan.

Lisätietoja:

STM: sote-valvontalain soveltamisohje

Video-ohje: Rikosrekisteriotteen tilaaminen iäkkäiden kanssa työskentelyä varten

Sote-valvontalaissa säädetään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjien valvonnasta sekä yksityisten ja julkisten palveluntuottajien toimintaedellytyksistä, rekisteröinnistä, omavalvonnasta ja viranomaisvalvonnasta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan yleinen ohjaus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Laillisuusvalvontaviranomaisina toimivat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) ja aluehallintovirastot.

Julkaistu 12.12.2023