Vastuullisissa tehtävissä vaalien yleisöpalvelussa – ”Upea päästä osaksi porukkaa, joka järjestää eduskuntavaalit Suomessa”

Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) Vaalit ja muut demokratiapalvelut -tiimissä työskentelee tänäkin vaalikeväänä korkeakouluharjoittelijoita vaalien kansalaisneuvonnan parissa. Harjoittelijat ovat tärkeässä roolissa levittämässä luotettavaa vaalitietoa kansalaisille.

Työssään harjoittelijat vastaavat kansalaisten vaaliaiheisiin kysymyksiin puhelimessa, WhatsApp-viestipalvelussa sekä sähköpostitse. Ihmiset kysyvät esimerkiksi vaalipäivän äänestyspaikasta, henkilöllisyyden todistamisesta äänestyspaikalla sekä siitä, tarvitseeko äänestämään ottaa mukaan ilmoitus äänioikeudesta.

”Harjoittelu alkoi kattavalla perehdytysjaksolla, jonka aikana saimme rauhassa tutustua mm. vaaliohjeisiin ja -lainsäädäntöön”, kertoo Tino Matikainen.

Kansalaisten auttamisen ohella harjoittelijat seuraavat tarkasti vaaleihin liittyvää yhteiskunnallista keskustelua mediaseurantapalvelun avulla. Työpäiviä rytmittävät myös säännölliset kokoukset ORK:n oman vaalitiimin sekä oikeusministeriön ja Digi- ja väestötietoviraston vaalitiimien kanssa.

Harjoittelijoiden kokemuksia ja havaintoja hyödynnetään jatkossa muun muassa vaalien yleisöpalvelun kehittämisessä.

”Vaalien jälkeen kokoamme yleisöpalvelun toiminnasta loppuraportin, joka sisältää mm. tilastoja, usein kysyttyjä asioita ja kehitysehdotuksia. Pääsemme esittelemään raportin niin ORK:n vaalitiimille kuin oikeusministeriöllekin”, avaa Tino Matikainen.

Merkityksellistä työtä demokratian toteutumisen eteen

”Työs­ken­te­ly de­mo­kra­tian to­teu­tu­mi­sen yti­mes­sä on ol­lut hy­vin mer­ki­tyk­sel­lis­tä ja opet­ta­vais­ta”, ker­to­vat ORK:n vaa­li­tii­min har­joit­te­li­jat Pih­la Kot­ka­ran­ta, Pie­ta Päi­vä­nen, Isa­bel­la Ne­van­lin­na ja Tino Ma­ti­kai­nen.

Isabella Nevanlinnan mukaan vaalien järjestämiseen osallistuminen on tuntunut hyvin merkitykselliseltä:
”On ihana huomata ihmisten ilahtuvan, kun he saavat vastauksen kysymyksiinsä. Tuntuu, että äänestäminen on monille tärkeä asia, mikä on tietysti hyvä, koska äänestäminen on edellytys demokratian toteutumiselle”.

Pieta Päivänen kehuu, että vaalityöhön osallistuminen on tuntunut ”aika uskomattomalta”.
”Harjoittelun kautta olen saanut laajan sisäpiirikatsauksen vaalien toimintaan. Uskomattoman kokemuksen harjoittelusta on tehnyt se, kuinka läheltä on päässyt seuraamaan vaalien järjestelyjä. Se on auttanut ymmärtämään, kuinka tärkeää työ demokratian eteen onkaan – ja kuinka se ei suinkaan ole itsestäänselvyys”.

Organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä kannustavassa ympäristössä

Työympäristön yhteishenki saa harjoittelijoilta positiivista palautetta. ”Harjoittelussa on ehdottomasti ollut parasta ORK:n vaalitiimi, joka on ottanut meidät uudet mukaan mainiosti mukaan työyhteisön tasavertaisiksi jäseniksi”, kehuu Pieta Päivänen.

Isabella Nevanlinna on samoilla linjoilla: ”Muut harjoittelijat ja kollegat ovat mahtavia – töihin on mukava tulla ja apua saa aina kun sitä tarvitsee”.

”On ollut upeaa ja mielenkiintoista olla osa porukkaa, joka järjestää vaalit Suomessa. On myös kiva, että ORK:n lisäksi olemme päässeet tutustumaan mm. oikeusministeriön ja Digi- ja väestötietoviraston toimintaan”, kertoo Pihla Kotkaranta.

Harjoittelusta arvokkaita eväitä tulevaan

Isabella Nevanlinna kertoo hakeutuneensa ORK:lle harjoitteluun, sillä vaaliteema sopi hyvin valtiotieteen opiskelijalle. Opinnot ja työ ovatkin tukeneet hyvin toisiaan. Lisäksi hän on päässyt käyttämään vahvaa ruotsin kielen taitoaan asiakaspalvelun ohella tekemällä käännöksiä esimerkiksi oikeusministeriön järjestämille vaaliklinikoille.

Vaaliharjoittelijat uskovat hyötyvänsä harjoittelunsa opeista paljon myös tulevaisuudessa.

”Olen kokenut vaaleihin valmistautumisen niin mielenkiintoiseksi, että uskon keskittyväni opinnoissani jatkossa yhä enemmän demokratian rakentamiseen ja kehittämiseen”, Pieta Päivänen suunnittelee.
Tino Matikainen kertoo tavoittelevansa uraa demokratian ja vaalien parissa, ja kokee vaaliharjoittelijan tehtävän siksi erityisen sopivaksi itselleen.

”Olen oppinut esimerkiksi vaalien käytännön järjestelyistä, vaaliprosessista ja sekä vaalilainsäädännön käytännön vaikutuksista sellaisella tasolla, jota koulun penkillä ei olisi voinut saavuttaa. Opintotaustani ja urasuunnitelmani huomioiden vaaliharjoittelu on ollut kuin räätälöity minulle. Todisteena innostuksestani olen nyt harjoittelijana samoissa tehtävissä toista kertaa”.

Kansalaisten kyselyt kiihtyvät loppua kohden – vaalipäivänä odotettavissa eniten yhteydenottoja

Yksi harjoittelun huippuhetkistä on tietenkin vaalipäivä, jolloin luvassa on paljon puhelimen pirinää. Suuressa osassa puheluita tiedustellaan vaalipäivän äänestyspaikkaa, jolloin puhelutkin painottuvat vaalipäivään. Moni äänestää edelleen juurikin vaalipäivänä.

”Vaalipäiväksi avuksemme saapuvat apukädet ovat tervetulleita, sillä vaalipäivänä puheluita saattaa tulla tuhatkunta”, iloitsee Pieta Päivänen.

Lopuksi vaaliharjoittelijat kehottavat käyttämään omaa äänioikeutta: ”Äänestäminen kannattaa: pienellä teolla voi vaikuttaa siihen, millaiseksi Suomen tulevaisuus muodostuu”.

Onko sinulla kysyttävää vaaleista tai äänestämisestä? Ota yhteyttä vaalipalveluun:

Maksuton vaalipalvelunumero äänestäjille:

  • 0800 9 4770 (suomenkielinen)
  • 0800 9 4771 (ruotsinkielinen)

WhatsApp-viestipalvelu: 050 438 8730

Palvelunumeroiden aukioloajat:

22.3.−1.4. arkisin klo 8−20 ja viikonloppuisin klo 9−18
vaalipäivänä 2.4. klo 8−20

Tutustu myös: 

Luotettavaa tietoa vaaleista: vaalit.fi

Oikeusrekisterikeskus vastaa oikeusministeriön hallinnonalan keskeisten rekistereiden rekisterinpidosta ja tiedonhallinnasta sekä varallisuusrangaistusten täytäntöönpanosta. Me ORK:ssa vastaamme myös oikeushallinnon tietojärjestelmien kehittämisestä ja ylläpidosta, ja toimimme hallinnonalan keskitettynä IT-hankintayksikkönä.

Vaalit ja muut demokratiapalvelut -yksikössämme hallinnoidaan vaalitietojärjestelmää, jota käytetään kaikissa yleisissä vaaleissa. Vaalitietojärjestelmän omistaa oikeusministeriö ja ORK vastaa sen teknisestä ylläpidosta yhdessä Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen ja alihankkijoiden kanssa. Vaalitietojärjestelmää käytetään mm. ehdokasasetteluun, äänioikeuden käytön rekisteröimiseen, ääntenlaskentaan ja tulospalveluun.

Julkaistu 29.3.2023