Low-code-projektin PoC:issa syntyi uusi käyttöliittymä ORK:n kuulutusrekisteriin

Oikeusrekisterikeskus (ORK) toi low-code-ohjelmistokehityksen oikeusministeriön hallinnonalalle vuonna 2023. Proof of Concept -kokeilut kirkastivat näkemystä siitä, minkälaisiin projekteihin low-code-kehittäminen soveltuu parhaiten hallinnonalallamme. Suurien hankkeiden sijaan keskitytään pieniin ja keskisuuriin projekteihin, seuraavaksi ORK:n kuulutusrekisterin käyttöliittymän uudistamiseen.

Oikeusrekisterikeskuksessa (ORK) otettiin viime vuonna ensimmäiset askeleet low-code-ohjelmistokehityksessä. Low-code tarkoittaa menetelmää, jossa uusia sovelluksia kehitetään nopeasti ja vähäisellä koodaamisella.

”Low-code eroaa perinteisestä sovelluskehityksestä siten, että se mahdollistaa kokeilujen tekemisen kohtalaisen pienellä panostuksella. Silloin voidaan helpommin varmistaa, että tekninen toteutus vastaa käyttäjän tarpeita”, projektipäällikkö Aino Ikäheimo kertoo.

Helpotusta virkahenkilöiden arkeen ja kustannustehokasta tekemistä

Low-codella haetaankin muutosta tapaan, jolla tietojärjestelmiä oikeusministeriön hallinnonalalla kehitetään. Proof of Concept (PoC) -kokeilut osoittivat, että low-code-kehittäminen tuo eniten hyötyä pienissä ja keskisuurissa projekteissa.

”Nämä ovat sellaisia projekteja, joissa voimme tuottaa automaatiota ja digitalisaatiota helpottamaan virkamiehen arkista työtä. Jos voimme sovelluksen avulla säästää usean virkamiehen työaikaa, vaikutus on merkittävä. Tämä päätös on myös ORK:n toiminnallisten tulostavoitteiden mukainen”, Ikäheimo kertoo.

Myöhemmin on tarkoitus tutkia, toteutetaanko low-code-kehittämisellä myös isompia hankkeita.

Onnistunut PoC: ORK:n kuulutusrekisteri

Hallinnonalalla on elinkaarensa päässä olevia pienehköjä tietojärjestelmiä, joiden uudistaminen on välttämätöntä lähitulevaisuudessa. Yhteinen sovellusalusta, eli pilvipalveluna toimiva Microsoft Power Platform, tarjoaa mahdollisuuden näiden järjestelmien kustannustehokkaaseen kehittämiseen.

Yksi esimerkki vanhasta teknologiasta on Oikeusrekisterikeskuksen ylläpitämä kuulutusrekisteri. Järjestelmää on hankala käyttää, ja muiden viranomaisten kuulutusten syöttäminen järjestelmään vaatii ORK:n virkamiehiltä manuaalista työtä.

”Projektin POC-kokeilussa toteutettiin rekisteriin moderni käyttöliittymä, jossa kuulutuksiin liittyviä fraaseja ja kuulutuslajeja on helppo hallinnoida”, Ikäheimo toteaa.

Lisäksi kokeiltiin PDF-muotoisten kuulutusten automaattista sisäänlukua järjestelmään ja sidosryhmäportaalia, jonka kautta muut viranomaiset voivat syöttää kuulutukset järjestelmään itse. Kokeilun tulosten perusteella päätetään, kehitetäänkö sovellus tuotantoon saakka.

”Kun manuaalista työtä siirretään automaattiseksi sovelluksessa, virkamiehen työ nopeutuu. Low-code-kehittämisestä hyötyvät siis yksittäiset virastot työajan säästyessä sekä hallinnonalan IT-salkku kehittämisen nopeutumisen kautta. Automaatiolla voidaan edistää koko hallinnonalan tuottavuutta”, Ikäheimo kertoo.

Säästöjä myös kilpailutusvaiheessa?

Jatkossa voidaan säästää myös yksittäisen sovellusten kilpailutuksessa. Kaikki järjestelmät eivät välttämättä tarvitse kilpailutusta lainkaan, kun niiden toteutuksessa voidaan hyödyntää yhteistä alustaa sekä yhteisesti hankittuja kehittäjäresursseja.

Low-code-kehittämiseen on tarkoitus saada tuotantovalmius syksyllä.

Lisätietoja:

Matti Lahti, yksikönpäällikkö

[email protected]

Aino Ikäheimo, projektipäällikkö

[email protected]

Julkaistu 28.8.2024