Järjestelmäpalvelut

ORK:n Jär­jes­tel­mä­pal­ve­lu­jen teh­tä­vä­nä on huo­leh­tia oi­keus­mi­nis­te­riön hal­lin­no­na­lan tie­to­jär­jes­tel­mien yl­lä­pi­dos­ta ja ke­hit­tä­mi­ses­tä (laki Oi­keus­re­kis­te­ri­kes­kuk­ses­ta 625/​2012). Teem­me tii­vis­tä yh­teis­työ­tä hal­lin­no­na­lan mui­den vi­ras­to­jen kans­sa. Tuo­tam­me tar­vit­ta­vat pal­ve­lut itse tai han­kim­me ne muil­ta pal­ve­lun­tuot­ta­jil­ta.

Toimintamme perustuu läpinäkyvyyteen ja kustannustehokkuuteen. Päämääränämme on, että tuottamamme järjestelmät toimivat luotettavasti ja laadukkaasti.

ORK:n Järjestelmäpalvelujen tuottamia palveluja ja tehtäviä ovat:

  • oikeushallinnon sektoriasiakkuuksien hallinta
  • tietojärjestelmien kehittäminen, ylläpito ja tuki
  • järjestelmäkehityksen erityisasiantuntijapalvelut
  • oman toiminnan kehittäminen

Tietojärjestelmien laaja kokonaisuus

Oikeusministeriön hallinnonalaan kuuluu yli sata virastoa, jotka huolehtivat kansalaisten oikeusturvasta ja perusoikeuksista. Me ORK:ssa tuotamme ja tuemme niitä tietojärjestelmiä, joita hallinnonalan virastot päivittäisessä työssään tarvitsevat. Meille palvelulähtöisenä organisaationa on tärkeää, että järjestelmät ovat helppokäyttöisiä, tarkoituksenmukaisia ja että ne toimivat sujuvasti ja luotettavasti.

Hallinnonalan tietojärjestelmäkokonaisuus käsittää useita kymmeniä tietojärjestelmiä. Tietojärjestelmien avulla hallitaan ja käsitellään asiakkaiden ja viranomaisten asioita ja tietoja. Järjestelmillä on yleensä oma yksilöllinen käyttötarkoituksensa, joka perustuu tiettyyn lakiin tai toimintoon. Yksilöllisten käyttötarkoitustensa vuoksi tietojärjestelmien toiminnalliset ja tekniset ratkaisut usein poikkeavat toisistaan.

Tietojärjestelmiä on myös suunniteltu eri ajankohtina, joten toteuttamisessa on käytetty monenlaisia teknisiä ratkaisuja. Järjestelmien kokonaisuus sisältääkin mittavan määrän erilaisiin toimintoihin tarkoitettuja, eri elinkaaren vaiheissa olevia sekä erityyppistä teknologiaa soveltavia tietojärjestelmiä.

Hallinnonalan tietojärjestelmäpalvelut on toteutettu alan yleisimpiä teknologioita ja menetelmiä käyttämällä. Useiden järjestelmien elinkaari on pitkähkö, jopa yli 20 vuotta, mistä syystä elinkaarten hallintaan ja sovelluksien modernisointiin investoidaan jatkuvasti. Lisäksi toiminnassa korostuvat tietoturvallisuuden tekniset vaatimukset, koska suuri osa hallittavasta tiedosta on salassa pidettävää.

Esimerkkinä oikeusministeriön hallinnonalan laajasti kansalaisia koskettavasta tietojärjestelmästä on vaalitietojärjestelmä.

Yhteistyötä ja matriisityöskentelyä

Tietojärjestelmätyötä tehdään usein ketterin menetelmin ja yhteistyössä monien eri sidosryhmien ja palveluntarjoajien kanssa. Tärkeä yhteistyökumppanimme on Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori.

Organisaation näkökulmasta tekemisemme on jaettu oikeushallinnon sektoreiden mukaan asiakkuuskohtaisesti, mutta fokus tekemisessämme on pitkälti koko hallinnonalan yhteinen. Eri asiakkuuksien projektipainotteista työtä tukevat tekninen ja osaamisyksikkö sekä kehityspalvelut ja salkunhallinta. Toimialan sekä koko organisaation sisäiset rajat ylittävällä matriisimaisella työskentelyllä varmistamme ammattimaista yhteistyötä ja erityisasiantuntijuuksiemme hyödyntämistä siellä, missä ne niitä tarvitaan.

 Asiakkuusyksikkömme jakautuvat seuraavalla tavalla:

  • oikeusministeriön hallinnonalan (OMHA) yhteiset palvelut ja eräät virastot
  • Rikosseuraamuslaitos
  • Tuomioistuinvirasto, korkeimmat oikeudet ja valtakunnansyyttäjävirasto
  • Ulosottolaitos, konkurssiasiamies
  • oikeusapu- ja edunvalvontatoimistot sekä kuluttajariitalautakunta
  • vaalit ja demokratiapalvelut
  • ORK:n IT ja sisäiset järjestelmät

Joustavat työskentelytavat

Työntekijöillemme on monenlaisia koulutustaustoja. Jokainen pääsee kehittämään omaan osaamistaan eteenpäin sekä työn kautta että erilaisissa koulutuksissa. Järjestelmäpalveluissa keskeistä on projektiosaaminen, ketterän kehityksen toimintatavat sekä asiakaslähtöinen ajattelutapa.

Virastomme sijaitsee erinomaisten kulkuyhteyksien varrella, aivan linja-autoaseman kupeessa Hämeenlinnan keskustassa. Joustavien etätyökäytäntöjemme ansiosta työtä voi tehdä kuitenkin pitkälti paikkariippumattomasti. Virastotalo tarjoaa monityötiloja eri tarpeisiin sekä modernit neuvottelu- ja työvälineet. Monipuolisilla työpisteillä on otettu huomioon erilaiset työskentelyn tavat, ja sopivia tiloja löytyy niin läsnä olevaan kuin hybridityöskentelyynkin. Työn ja vapaa-ajan yhdistämistä helpottaa liukuva työaika.

Julkaistu 7.2.2020