Harjoittelijoiden kokemuksia

Täl­tä si­vul­ta voit lu­kea ­har­joit­te­li­joi­den ko­ke­muk­sia ORK:ssa työs­ken­te­lys­tä.

Miikka Vainio suoritti korkeakouluharjoittelunsa ORK:ssa kesän 2023 aikana. Vainio työskenteli harjoittelijana ORK:n järjestelmäpalveluissa. Hän opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä neljättä vuotta.

”Harjoitteluni aikana olen oppinut paljon sovellustuen ja ylläpidon eri tehtävistä, jotka ovat olennaisia asioita opiskelujeni kannalta”, kertoo Vainio.

Miikka Vainio

Hänen työpäivänsä kuluivat muun muassa oikeusavun sähköisen asiointipalvelun ja ROMEO-sovelluksen ylläpitoon liittyvien tehtävien parissa. Erityisen opettavaisiksi Vainio kuvailee työtilanteita, joissa järjestelmässä havaittu virhe saadaan korjattua.

Vainio koki ORK:n joustavan hybridityöskentelymallin toimivaksi myös harjoittelijalle.

”Tämä on ensimmäinen työpaikkani, jossa on etätyömahdollisuus. On ollut mielenkiinoista saada kokemusta ja oppia hybridityöskentelystä, mikä on tärkeä työelämätaito.”

ORK:ssa hybridityöskentelyn lisäksi mieleistä Vainiolle ovat olleet rento työilmapiiri ja joustavat työajat.

”On ollut hienoa huomata, että alusta asti olen saanut vastuuta, ja minusta on tullut osa tiimiä. Harjoittelun aikana on tuntunut, että olen tarpeellinen ja minuun luotetaan”, kertoo Tietopalveluiden korkeakouluharjoittelija Ilona Leppänen.

Ilo­na Lep­pä­nen

Leppänen työskenteli harjoittelijana ORK:n Rekisteripalveluissa rikosrekisterin parissa kesällä 2023 osana oikeustieteiden opintojaan Lapin yliopistossa.

Leppäsen työtehtäviini on kuulunut laajasti rekisterinpitäjän eri tehtäviä sekä asiakaspalvelua. Hän on päässyt tekemään harjoittelun aikana myös juridisia selvitystöitä, jotka ovat tuoneet mukavaa vaihtelua työtehtäviin.

”Olen päässyt vaikuttamaan työtehtäviin myös itse. On ollut mielekästä, että esimerkiksi selvittelytehtäviä on suunniteltu mielenkiintoni mukaan”, toteaa Leppänen.

Harjoittelussa ORK:ssa Leppänen on oppinut uutta esimerkiksi lain tulkinnasta otteita luovuttaessa sekä laajemmin valtionhallinnon järjestelmien käytöstä. Lisäksi selvittelytehtävät ovat rohkaisseet Leppästä esittämään omia tulkintojaan ja haastaneet häntä uusilla oikeudellisilla osa-alueilla.

Leppänen on viihtynyt ORK:ssa myös työkavereiden ansiosta. ”Parasta harjoittelussani on ollut ORK:n työyhteisö”, iloitsee Leppänen pohtiessaan harjoittelun kohokohtia.

”On ollut mahtava huomata, että työ osaamisen kehittämisen parissa on mielenkiintoista ja inspiroivaa! Lisäksi mukavat työkaverit ovat edesauttaneet harjoittelujakson onnistumista”, iloitsee

Jutta Tervo, yksi ORK:n kesän 2022 korkeakouluharjoittelijoista.


Jutta opiskelee hallintotieteitä ja johtamisviestintää Tampereen yliopistossa. ORK:ssa hänen työtehtäviinsä on liittynyt osaamisen kehittämisen teemoja laajalla skaalalla: työpäiviin on mahtunut muun muassa koulutusten koordinointia, henkilöstön pulssikyselyn laatimista, tiedonhakua ja viestintää.

Harjoittelu on antanut Jutalle hyviä eväitä sekä opintoihin että tulevaisuuden uralle: ”Harjoittelu on kehittänyt kokonaisvaltaista tietämystä julkishallinnon toimintaperiaatteista. Olen nähnyt, kuinka opinnoissa opittuja asioita hoidetaan käytännössä sekä kartuttanut ymmärrystä sujuvan yhteistyön ja viestinnän vaikuttavuudesta työelämässä.”

Kesän lempiprojektikseen Jutta nimeää pulssikyselyn suunnittelun. ”On ollut antoisaa keskustella henkilöstön kanssa mm. työhyvinvoinnista ja osaamistarpeista ja saada sitä kautta hyviä näkökulmia kyselyn ideointiin ja omaan työhön muutenkin.”

Jutta iloitsee harjoittelussaan erityisesti siitä, että ORK:ssa pääsee vaikuttamaan työtehtävien muotoutumiseen omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Harjoittelunsa jälkeen Jutta jatkaa töissä ORK:ssa opintojensa ohella – mikä onkin aika tavanomainen kehityspolku ORK:n harjoittelijoiden keskuudessa.

”Oikeusrekisterikeskuksessa on notkea ja dynaaminen työilmapiiri. En tiennyt mitä odottaa työskentelystä julkishallinnon parissa, joten yllätyin positiivisesti siitä, kuinka jouheasti pääsin mukaan tiimiin ja miten hyvin hybridityö on toiminut ”, toteaa Oikeusrekisterikeskuksessa visuaalisen viestinnän harjoittelijana toiminut Jussi Sistonen.


Jussin työharjoittelu ORK:ssa kesti kuusi kuukautta. Hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa YAMK-tutkintoa verkkopohjaisessa Creative Design Management -koulutusohjelmassa.

Harjoittelun aikana Jussin työtehtäviin kuului muun muassa ORK:n visuaalisen viestinnän tukeminen ja kehittäminen sekä brändikuvamateriaalin yhtenäistäminen. Tehtävinä oli esimerkiksi uusien esityspohjien tekemistä, kuvapankkiin kuvaamista sekä graafisten ohjeiden laadintaa.

Oikeusrekisterikeskuksessa työskentely antoi Jussille arvokasta kokemusta julkiselta puolelta.

”Olen työskennellyt aiemmin erilaisilla kaupallisilla työnantajilla, ja kokemus osallistua eri lailla yhteiskunnallisesti merkitykselliseen työhön on ollut hyvin opettavaa. ORK:ssa olen saanut mahdollisuuden oppia valtionhallinnon työtavoista sekä luoda kontakteja.”

Jussin mukaan harjoittelussa oli parasta työtehtävien monipuolisuus, mahdollisuus vaikuttaa tehtävien sisältöön sekä vapaus omien tehtävien aikatauluttamiseen.

Jussin visuaalisista taidonnäytteistä on nautittu harjoittelun jälkeenkin, sillä hän on jatkoi ORK:ssa visuaalisen viestinnän työtehtävissä myös harjoittelunsa jälkeen.

Oi­keus­re­kis­te­ri­kes­kuk­sen (ORK) Vaa­lit ja muut de­mo­kra­tia­pal­ve­lut -tii­mis­sä työs­ken­te­levät har­joit­te­li­jat ovat tär­keäs­sä roo­lis­sa le­vit­tä­mäs­sä luo­tet­ta­vaa vaa­li­tie­toa kan­sa­lai­sil­le.

Työssään harjoittelijat vastaavat kansalaisten vaaliaiheisiin kysymyksiin puhelimessa, WhatsApp-viestipalvelussa sekä sähköpostitse. Ihmiset kysyvät esimerkiksi vaalipäivän äänestyspaikasta, henkilöllisyyden todistamisesta äänestyspaikalla sekä siitä, tarvitseeko äänestämään ottaa mukaan ilmoitus äänioikeudesta.


Vuo­den 2022 vaa­li­har­joit­te­li­ja­tii­mi

”Harjoittelu alkoi kattavalla perehdytysjaksolla, jonka aikana saimme rauhassa tutustua mm. vaaliohjeisiin ja -lainsäädäntöön”, kertoo Tino Matikainen.

Kansalaisten auttamisen ohella harjoittelijat seuraavat tarkasti vaaleihin liittyvää yhteiskunnallista keskustelua mediaseurantapalvelun avulla. Työpäiviä rytmittävät myös säännölliset kokoukset ORK:n oman vaalitiimin sekä oikeusministeriön ja Digi- ja väestötietoviraston vaalitiimien kanssa.

Harjoittelijoiden kokemuksia ja havaintoja hyödynnetään jatkossa muun muassa vaalien yleisöpalvelun kehittämisessä.

”Vaalien jälkeen kokoamme yleisöpalvelun toiminnasta loppuraportin, joka sisältää mm. tilastoja, usein kysyttyjä asioita ja kehitysehdotuksia. Pääsemme esittelemään raportin niin ORK:n vaalitiimille kuin oikeusministeriöllekin”, avaa Tino Matikainen.

Merkityksellistä työtä demokratian toteutumisen eteen

Isabella Nevanlinnan mukaan vaalien järjestämiseen osallistuminen on tuntunut hyvin merkitykselliseltä:

”On ihana huomata ihmisten ilahtuvan, kun he saavat vastauksen kysymyksiinsä. Tuntuu, että äänestäminen on monille tärkeä asia, mikä on tietysti hyvä, koska äänestäminen on edellytys demokratian toteutumiselle”.

Pieta Päivänen kehuu, että vaalityöhön osallistuminen on tuntunut ”aika uskomattomalta”.

”Harjoittelun kautta olen saanut laajan sisäpiirikatsauksen vaalien toimintaan. Uskomattoman kokemuksen harjoittelusta on tehnyt se, kuinka läheltä on päässyt seuraamaan vaalien järjestelyjä. Se on auttanut ymmärtämään, kuinka tärkeää työ demokratian eteen onkaan – ja kuinka se ei suinkaan ole itsestäänselvyys”.

Organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä kannustavassa ympäristössä

Työympäristön yhteishenki saa harjoittelijoilta positiivista palautetta. ”Harjoittelussa on ehdottomasti ollut parasta ORK:n vaalitiimi, joka on ottanut meidät uudet mukaan mainiosti mukaan työyhteisön tasavertaisiksi jäseniksi”, kehuu Pieta Päivänen.

Isabella Nevanlinna on samoilla linjoilla: ”Muut harjoittelijat ja kollegat ovat mahtavia – töihin on mukava tulla ja apua saa aina kun sitä tarvitsee”.

”On ollut upeaa ja mielenkiintoista olla osa porukkaa, joka järjestää vaalit Suomessa. On myös kiva, että ORK:n lisäksi olemme päässeet tutustumaan mm. oikeusministeriön ja Digi- ja väestötietoviraston toimintaan”, kertoo Pihla Kotkaranta.

Harjoittelusta arvokkaita eväitä tulevaan

Isabella Nevanlinna kertoo hakeutuneensa ORK:lle harjoitteluun, sillä vaaliteema sopi hyvin valtiotieteen opiskelijalle. Opinnot ja työ ovatkin tukeneet hyvin toisiaan. Lisäksi hän on päässyt käyttämään vahvaa ruotsin kielen taitoaan asiakaspalvelun ohella tekemällä käännöksiä esimerkiksi oikeusministeriön järjestämille vaaliklinikoille.

Vaaliharjoittelijat uskovat hyötyvänsä harjoittelunsa opeista paljon myös tulevaisuudessa.

”Olen kokenut vaaleihin valmistautumisen niin mielenkiintoiseksi, että uskon keskittyväni opinnoissani jatkossa yhä enemmän demokratian rakentamiseen ja kehittämiseen”, Pieta Päivänen suunnittelee.

Tino Matikainen kertoo tavoittelevansa uraa demokratian ja vaalien parissa, ja kokee vaaliharjoittelijan tehtävän siksi erityisen sopivaksi itselleen.

”Olen oppinut esimerkiksi vaalien käytännön järjestelyistä, vaaliprosessista ja sekä vaalilainsäädännön käytännön vaikutuksista sellaisella tasolla, jota koulun penkillä ei olisi voinut saavuttaa. Opintotaustani ja urasuunnitelmani huomioiden vaaliharjoittelu on ollut kuin räätälöity minulle. Todisteena innostuksestani olen nyt harjoittelijana samoissa tehtävissä toista kertaa”.

”Hyvin on kesä mennyt!” tokaisee Tuomas Enkkilä, eräs kesän 2020 korkeakouluharjoittelijoista ORK:ssa. Oikeustiedettä opiskelevan Tuomaksen harjoitteluajan työtehtävät koostuivat rekisterisihteerin tehtävistä: ”Pääasiassa tein konkurssi- ja yrityssaneerausrekisterin, velkajärjestelyrekisterin, liiketoimintakieltorekisterin ja eläintenpitokieltorekisterin ylläpitoon liittyviä asioita. Lisäksi työtehtäviini sisältyi runsaasti asiakaspalvelua puhelimitse ja sähköpostin välityksellä.”

Harjoittelunsa aikana Tuomas kertoo oppineensa ennen kaikkea ORK:sta organisaationa, yleisesti valtiolla työskentelystä sekä siitä, miten eri insolvenssiasioiden prosessit etenevät tosielämässä. ”Myös julkisuuslainsäädäntö ja tietosuoja-asiat olivat läsnä arjessa joka päivä”, Tuomas täydentää.

Lisäksi Tuomas pääsi tutustumaan lukuisiin eri lainkäytön järjestelmiin, mistä on varmasti tulevaisuudessa etua: ”Jos tulen koskaan työskentelemään asianajotoimistossa tai tuomioistuimessa, on näiden järjestelmien tuntemisesta suurta hyötyä.”

Tuomas kertoo harjoittelun vahvistaneen perus työelämätaitoja, kuten tiedonhakua ja asiakaspalvelua: ”Ne olivat tärkeä osa kokemusta, etenkin kun on suuntautumassa ammattiin, jossa muut ihmiset ja asiakkaat ovat iso työnkuvaa.”

Hyvin sujuneesta harjoittelustaan Tuomas kiittää kollegoitaan, ohjaajaansa ja esihenkilöään, joilta sai tukea ja mentorointia aina tarvittaessa. ”Muutenkin koko tiimini oli hyvin auttavainen ja helposti lähestyttävä, joten apua sai yltä kyllin!” Tuomas ylistää.

ORK:ssa ei myöskään ole tavatonta, että hyvin hoidettu harjoittelu jatkuu määräaikaisella tai vakituisella virkasuhteella ja osaavalle tyypille riittää tekemistä harjoittelun jälkeenkin. Näin kokemuksistaan kertovat korkeakouluharjoittelijoina aloittaneet ja sittemmin rekisteriyksikössä työskennelleet Anna Barck ja Susanna Heinonen:

”Harjoittelupaikka rikosrekisteri-ryhmässä opetti minulle paitsi konkreettista valtion hallinnon järjestelmien käyttöä sekä lain tulkintaa otteita luovuttaessa, mutta myös tapoja kohdata laajaa asiakaskuntaa. Erityisesti mieleeni on näiltä kahdelta vuodelta jäänyt innostava työyhteisö, johon sopeutuminen on ollut alusta alkaen mutkatonta. ORK:ssa harjoittelijan roolissa ei koe olevansa ulkopuolinen, vaan tarpeellinen osa tiimiä!”

”Olen ollut tyytyväinen siihen, että olen saanut jatkaa ORK:ssa harjoittelun jälkeenkin. ORK on mielestäni hyvä ja joustava työpaikka. Joustavuus näkyy näin opiskelijan näkökulmasta siinä, että töiden ja opiskelujen yhteensovittaminen on ollut mahdollista varsinkin näin opintojen loppuvaiheessa. Olen pystynyt samalla työskentelemään ja kirjoittamaan graduani.”

Ennakko-odotukset

"Oikeusrekisterikeskuksen toiminta ei ollut meille ennestään tuttua. Tiesimme, että kyseessä on melko iso organisaatio, mutta vasta harjoittelumme alettua viraston moninaiset tehtävät muun muassa oikeushallinnon tietojärjestelmien ja rekisterinpidon parissa tulivat meille tutuiksi. Oma tehtävämme sijoittui niin kutsuttuun vaalitiimiin, jossa päätehtävämme oli vastata puhelimitse äänestäjien vaaleihin liittyviin kysymyksiin."

Työ käytännössä

"Jokainen harjoittelija vastasi äänestäjien tiedusteluihin itsenäisesti, mutta käytännössä teimme tiivistä yhteistyötä keskenämme istuessamme samassa huoneessa ja jakaessamme tietoa toisillemme. Monet haastavatkin kysymykset kyettiin ratkaisemaan yleisöpalvelutiimin kesken perehdytysmateriaalien avulla. Lisäksi tukenamme olivat niin Oikeusrekisterikeskuksen kuin oikeusministeriönkin virkamiehet, jotka auttoivat meitä aina eteenpäin perusteellisine vastauksineen. Harjoittelumme aikana pääsimme perehtymään myös vaalitietojärjestelmän toimintaan ja kehittämiseen testaamalla järjestelmän toimivuutta."

Miksi kannattaa hakea?

"Korkeakouluharjoittelijoina kehityimme erityisesti vaalitietämyksen, tietojärjestelmien toiminnan, tiimityön ja asiakaspalvelun osaajina. Pääsimme tekemään töitä yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden parissa ja hyödyntämään yhteiskuntatieteellistä koulutustaustaamme käytännössä. Suosittelemmekin lämpimästi Oikeusrekisterikeskusta harjoittelupaikkana."

- Kuntavaalien yleisöpalvelun korkeakouluharjoittelijat Henrik Jaakkola, Atte Koskinen ja Anni Vornanen

Julkaistu 10.7.2023