Millaista meillä on työskennellä?

Tältä sivulta löydät työntekijöidemme kertomuksia ORK:ssa työskentelystä. Voit lukea lisää tarinoita työntekijöidemme arjesta sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #TöissäORKssa.

ORK:ssa kehitetään osaamista, järjestelmiä ja palveluita yhteiskunnan tarpeisiin

Oi­keus­re­kis­te­ri­kes­kuk­ses­sa on työs­ken­nel­ty pit­kä­jän­tei­ses­ti, jot­ta jul­ki­set han­kin­nat ovat ai­dos­ti avoi­mia ja kiin­nos­ta­via ko­ko­nai­suuk­sia alan yri­tyk­sil­le.

Viime vuonna julkishallinnon yhteishankintayksikkö Hanselissa nähtiin yhden alan Suomen ennätys. Oikeusrekisterikeskus (ORK) kilpailutti vaalitietojärjestelmän sovelluskehityksen ja sai enemmän tarjouksia kuin kukaan muu DPS-puitesopimuksen piirissä.

Tämä ei ollut sattumaa. ORK:ssa on työskennelty pitkäjänteisesti, jotta julkiset hankinnat ovat aidosti avoimia ja kiinnostavia kokonaisuuksia alan yrityksille.

ORK hankkii, ylläpitää ja kehittää palveluita oikeushallinnolle, esimerkiksi vaaleille, demokratiapalveluille, tuomioistuimille, ulosotolle ja vankiloille. ORK:n tuottamilla ratkaisuilla muutetaan asiakkaiden tarpeet toimiviksi ja turvallisiksi järjestelmiksi sekä palveluiksi.

”Tutkimme markkinat ja kuuntelemme valmistajia. Selvitämme, milloin tarvitaan valmis tuote ja milloin räätälöinti on järkevämpää, jotta IT-projektit onnistuvat”, tietoturvapäällikkö Mikko Lehtisalo kertoo.

ORK:ssa IT-osaaminen on kasvanut huikeasti. 200 henkilön virastossa IT-alan asiantuntijoita on nyt noin 125. IT-osaamista on kasvatettu muun muassa rekrytoinneilla ja kouluttautumisella.

ORK kehittää ja ylläpitää yli sataa tietojärjestelmää ja lukuisia muita palveluja yhdessä kumppaneidensa kanssa.

Mik­ko Leh­ti­sa­lo ja Anne Ha­ka­la ker­to­vat, että ORK tuot­taa pal­ve­lui­ta yh­teis­kun­nan mo­niin tar­pei­siin. Kuva: Nii­na Jär­vi­nen Kuk­kia Pho­to­grap­hy

Yhteiskunnallisesti merkityksellisiä työtehtäviä

”Olen ihmisoikeus- ja demokratiadiggari”, ICT-projektipäällikkö Anne Hakala sanoo.

ORK:ssa Hakala työskentelee demokratian ytimessä FINLEX-uudistuksen parissa, jossa oikeudellisen aineiston julkiseen palveluun tehdään teknisiä modernisointeja sekä panostetaan saavutettavuuteen ja käytettävyyteen. Uutta on avoin data.

”Ei ole kovin tavanomaista, että lainsäädäntöä ja juridista sisältöä julkaistaan avoimena datana ilman käyttörajoituksia. Se antaa yksityisille toimijoille mahdollisuuden kehittää erilaisia kohdennettuja palveluja omille kohderyhmilleen.”

Kun työ valmistuu vuonna 2024, Hakala haluaa jatkaa ORK:ssa.

”ORK on joustava ja ymmärtävä työpaikka. Se sopii ihmisille, jotka haluavat tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä.”

ORK:ssa työskentelevät projektipäälliköt kehittävät myös projektien toimintatapoja ja toimivat laajan kumppaniverkoston kanssa. Käynnissä olevia projekteja on projektisalkussa yli 50 ja käynnistymässäkin kymmeniä uusia.


Artikkeli on julkaistu alun perin Tivi-lehden IT-sektorin kiinnostavimmat työnantajat -liitteessä .

Heidi Jalokinos, IT-suunnittelija

IT-suunnittelija Heidi Jalokinos
Hei­di Ja­lo­ki­nos työs­ken­te­lee Oi­keus­re­kis­te­ri­kes­kuk­ses­sa IT-suun­nit­te­li­ja­na.
  • It-suunnittelijana Oikeusrekisterikeskuksessa (ORK).
  • Valmistunut liiketalouden tradenomiksi Vaasan ammattikorkeakoulusta
  • Työkokemusta IT-alalta n. 20 vuotta, työskennellyt valtiolla reilut 5 vuotta

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi

Toimin työssäni rikosrekisterijärjestelmän palveluvastaavana ORK:n sisäisten järjestelmien IT-tiimissä. Työssäni vastaan järjestelmän kehittämisestä ja ylläpidosta. Rikosrekisterijärjestelmään tallennetaan lähinnä vapausrangaistukseen tai yhteisösakkoon tuomittujen tietoja. Tietoja käytetään esimerkiksi rikosoikeudellisten seuraamusten määräämisessä. Tietoja voidaan luovuttaa rikosrekisteriotteena mm. viranomaisille henkilön luotettavuuden ja soveltuvuuden selvittämiseksi.

Vastaan työssäni siitä, että järjestelmä pysyy ”toimintakunnossa”. Reagoin ja otan selvää häiriötilanteista sekä vastaan häiriöselvityksistä, jotka välitän sovellus- ja käyttöpalvelutoimittajien suuntaan. Järjestelmän kehitystyöhön kuuluu muun muassa järjestelmäversioiden suunnittelua, muutosten hyväksymistestausta sekä versioiden tuotantoon viemistä.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Valmistuin liiketalouden tradenomiksi vuonna 2003, ja päädyin muutaman mutkan kautta IT-uralle. Työskentelin pitkään yksityisellä sektorilla ennen kuin aloitin urani valtiolla. Työskentelin ensin rikosrekisterin parissa rekisterisihteerinä, kunnes siirryin IT-suunnittelijaksi saman järjestelmän pariin.

Rekisterisihteerin tehtävä rekisteripuolella antoi loistavan pohjan nykyisiin työtehtäviin. Oli todella hyödyllistä toimia ensin loppukäyttäjän roolissa ja sitten vasta työskennellä järjestelmän kehittämistehtävissä.

Olen viihtynyt ORK:ssa todella hyvin ja tuntuu, että olen löytänyt oman paikkani työelämässä.

Millaista työarkesi on?

Työpäivän aikana käsittelen työasioita paljon sähköpostin ja pikaviestimien välityksellä sekä navigoin monessa eri järjestelmässä. Työhön kuuluu päivittäisiä keskusteluja asiakkaan ja sovellustoimittajan kanssa, mm. häiriötilanteisiin ja järjestelmän kehittämiseen liittyvissä asioissa.

Työviikkoon mahtuu myös useampi palaveri, joissa käydään läpi ajankohtaisia järjestelmiin liittyviä asioita tai uusia lakimuutoksia, jotka edellyttävät järjestelmien kehittämistä.

Työarkeeni kuuluu myös jonkun verran sisäisiä koulutuksia. On hienoa, että ORK:ssa työntekijöitä kannustetaan hakeutumaan itseä kiinnostaviin koulutuksiin työtehtävien sen salliessa.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työaikani pohjautuu virka-aikaan eli klo 8–16.15 välille, mutta meillä on käytössä liukuva työaika. Itse tykkään tehdä työni virka-aikaan, mutta arvostan kovasti mahdollisuutta tehdä työtilanteen salliessa joko lyhyempää tai pidempää päivää. Se helpottaa työ- ja perhe-elämän yhdistämistä. Järjestelmän pitää olla tietenkin virka-aikaan toiminnassa, joten siihen toteutettavat muutokset tehdään aina virka-ajan jälkeen iltaisin. Näissä olen aina mukana varmistamassa asioiden sujumisen.

ORK:ssa työskennellään joustavasti hybridimallin mukaisesti. Käyn vähintään yhtenä päivänä viikossa toimistollamme Hämeenlinnan keskustassa.

Millaista osaamista ammatissasi vaaditaan?

Toimin koordinoivassa roolissa, ja sen myötä työssäni pitää olla tietoinen monesta eri asiasta, vaikka niitä en olisikaan itse tekemässä. Tässä työssä pääsen hyödyntämään osaamistani toimittaja- sekä häiriönhallinnan, tehtävien koordinoimisen ja ongelmatilanteiden ratkomisen parissa.

Töiden päivittäinen priorisointi on tärkeää. Myös hyvää paineensietokykyä tarvitaan, koska työssä tulee usein yllättäviä häiriötilanteita, joihin on reagoitava nopeasti.

Lisäksi tarvitaan uteliaisuutta sekä halua ratkoa ongelmia. Vaikka työni edellyttääkin vahvaa oma-aloitteista toimintaa, saa kollegoilta aina apua.

Mikä on parasta ammatissasi?

Vapaus tehdä päätöksiä, ja vastuu omasta työstä sekä sen priorisoinnista. Päivän mittaan tehdään paljon pieniä päätöksiä, joilla viedään järjestelmää eteenpäin. Samalla omaa työtapaa tulee muokattua ja tehostettua joka päivä. Plussaa on myös monipuolinen työ, jossa tapahtuu koko ajan jotain uutta rutiinitehtävien ohella. Meillä on lisäksi tosi hyvä tiimi, jonka kanssa voi yhdessä miettiä asioita. Työkaverini ovat huipputyyppejä!

Millaisia haasteita ammattiisi liittyy?

Haasteena voi pitää sitä, että työssä pitää sietää keskeneräisyyttä. Kun saa jotain pientä valmiiksi, aina on silti monta muuta projektia kesken. Myös epätäydellisyyttä on siedettävä ja on opeteltava ulos sellaisesta ajattelutavasta, että kaikki pitäisi heti osata ja tehdä itse. Tehtävien delegointi kuuluu olennaisena osana työhön, jossa toimitaan monitoimittajaympäristössä. Palveluvastaavan roolissa toimittajien työtä seurataan ja varmistetaan, että työ tehdään asiakkaan haluamalla tavalla.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee IT-suunnittelijan ammattia?

Ammatti sopii sellaiselle, joka pitää haasteista ja monipuolisesta työstä. IT-suunnittelijan on hyvä olla orientoitunut ottamaan selvää asioista ja valmis ajattelemaan muuttuvia asioita eri näkökulmista. Lisäksi työssä on tärkeää osata tehdä yhteistyötä eri ihmisten kanssa. Mottoni on ”älä oleta, vaan varmista”.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

IT-alasta kuulee välillä sanottavan, että robotit tulevat ja vievät työt. Niin ei tule käymään, sillä tässä työssä asiantuntijuus ja substanssiosaaminen korostuvat koko ajan. Esimerkiksi palveluiden kokonaisvaltaiseen parantamiseen tarvitaan aiempaan kokemukseen pohjautuvaa monimutkaista päätöksentekokykyä. Toki robotit ja automatisointi auttavat jo nyt tietyissä rutiinitehtävissä.

Teksti on alun perin julkaistu Oikeus.fi -sivulla.

Työ vaalitietojärjestelmän parissa – yhteiskunnallisesti merkittävää, ja huolellisesti suunniteltua yhteistyötä

Oi­keus­re­kis­te­ri­kes­kuk­ses­sa (ORK) vaa­lei­hin val­mis­tau­tu­mi­nen al­kaa aina hy­vis­sä ajoin. Vaa­li­tie­to­jär­jes­tel­män pa­ris­sa työs­ken­nel­lään ym­pä­ri vuo­den, mut­ta sil­ti jo­kai­nen vaa­li­päi­vä on kut­kut­ta­va.

ORK:n Vaalit ja muut demokratiapalvelut -yksikössä tehdään tärkeää työtä vaalitietojärjestelmän parissa, jota käytetään kaikissa Suomessa järjestettävissä yleisissä vaaleissa. Keväästä 2023 alkaen yksikössä on valmistauduttu vuoden 2024 presidentinvaaleihin sekä europarlamenttivaaleihin.

Yksikköä johtava järjestelmäpäällikkö Anniina Tjurin kertoo, että vaalitietojärjestelmän omistaa oikeusministeriö, ja ORK vastaa sen kehittämisestä sekä käyttäjien tuesta. Teknistä ylläpitoa ORK tekee yhdessä Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen Valtorin ja alihankkijoiden kanssa.

”ORK:ssa on tekemistä vaalien parissa vuoden ympäri. Presidentinvaalin ja europarlamenttivaalien valmistelu on aloitettu rinnakkain toukokuussa 2023. Vaalitietojärjestelmää käytetään muun muassa ehdokasasetteluun, äänioikeuden käytön rekisteröimiseen, ääntenlaskentaan ja tulospalveluun. ”

Tjurinin mukaan vaalien väliin jäävänä aikana tekeminen keskittyy vaalitietojärjestelmän kehittämiseen liittyviin tehtäviin.

”Olen toiminut vaalitietojärjestelmään liittyvissä erilaisissa tehtävissä vuodesta 2007 alkaen ja nyt järjestelmäpäällikön tehtävässä muutaman vuoden ajan. Vaalitehtäviin ei kuitenkaan koskaan kyllästy, sillä jokaiset vaalit ovat uniikit ja kehittämistyötä riittää aina. On hienoa päästä vaikuttamaan oman työn kautta yhteiskunnallisesti näin merkittävään tapahtumaan”, kertoo Tjurin.

Parhaillaan meneillään on myös vaalitietojärjestelmän kokonaisuudistus ja tavoitteena on, että uusi vaalitietojärjestelmä otettaisiin ensimmäistä kertaa käyttöön vuoden 2027 eduskuntavaaleissa.

Vaa­lit ja muut de­mo­kra­tia­pal­ve­lut -yk­si­kön An­nii­na Tju­rin, Mik­ko Lam­po, Sami Ki­vi­har­ju ja To­mas Kinds­tedt pi­tä­vät mer­ki­tyk­sel­li­ses­tä työs­tään vaa­lien pa­ris­sa.

Vaalien valmistelu on monipuolista

Kansalaisille vaalit tulevat näkyväksi muun muassa ehdokkaiden kampanjoinnin, vaalitenttien ja tietenkin ennakkoäänestysaikana tai varsinaisena vaalipäivänä äänestämisen kautta. ORK:n vaaliyksikössä valmisteleva työ alkaa noin kahdeksan kuukautta ennen vaalipäivää.

”Testaamme järjestelmää, koulutamme sekä ohjeistamme järjestelmän käyttäjiä. Valmistaudumme erilaisiin skenaarioihin oikeusministeriön ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Työmme on siis todella monipuolista”, toteaa Tjurin.

Vaaleja varten yksikköön palkataan aina myös korkeakouluharjoittelijoita. He vastaavat kansalaisten kysymyksiin vaalipuhelimessa. Harjoittelijoiden työnkuvaan kuuluu myös kirjeäänestysmateriaalin tukipalvelu.

”Täältä harvemmin halutaan lähteä”

ORK:n vaaliyksikössä työskentelee noin 10 henkilöä monipuolisella osaamis- ja koulutustaustalla. Yksikössä on muun muassa valtiotieteilijöitä ja teknisen alan osaajia.

”Meillä on mahtava tiimihenki. Jokaisella on omat vahvuusalueensa, joita osataan hyödyntää. Kun vaalitiimiin tulee, täältä harvemmin halutaan lähteä”, iloitsee joukkoa luotsaava Tjurin.

Myös IT-suunnittelija Mikko Lampo on viihtynyt ORK:n vaalitiimissä, ja vuoden 2024 presidentinvaalit ovatkin hänen uransa kuudennet vaalit. Työssään Lampo vastaa vaalitietojärjestelmän käyttäjätuesta sekä vaalien välissä tehtävästä kehitystyöstä teknisten toimittajien kanssa.

”On tärkeä muistaa, että käytännön työ tehdään kunnissa ja vaalipiireissä. Me huolehdimme, että järjestelmä toimii kuten sen kuuluu”, kertoo Lampo.

Lampon mukaan parasta vaalien parissa työskentelyssä on työn merkityksellisyys. Hän on myös tyytyväinen, että on päässyt kehittämään omaa ammatillista osaamistaan vaalien välillä ja saanut lisää vastuuta.

Artikkeli on alun perin julkaistu uutisartikkelina Oikeusrekisterikeskuksen verkkosivuilla.

Niko Vuorenmaa, IT-asiantuntija

Ur­hei­lun kaut­ta ih­mi­siin tu­tus­tuu par­hai­ten. Ku­vas­sa Niko Vuo­ren­maa (kes­kel­lä) ORK:n pe­sä­pal­lo-ot­te­lus­sa Hä­meen­lin­nan kau­pun­kia vas­taan.

9 vuoden virkavapaus vei IT-asiantuntijan maailmalle

Oikeusrekisterikeskuksessa saatu kokemus vauhditti Niko Vuorenmaan etenemisen ICT-yksikön johtajaksi YK:n projektissa Jordaniassa.


Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) IT-asiantuntija Niko Vuorenmaalla on ollut 43 ikävuoteen mennessä kaksi uraa. Kotimaan ura oikeusministeriön hallinnonalalla ja ulkomaan ura YK:n ja EU:n tehtävissä.

Oikeusministeriön hallinnonalalle Vuorenmaa tuli tietotekniikkainsinööriopintojen työharjoitteluun vuonna 2009. Harjoittelu sujui hyvin silloisessa Oikeushallinnon tietotekniikkakeskuksessa (OTTK), nykyisessä ORK:ssa, ja johti vakituiseen työsopimukseen. ORK-ura alkoi projektikoordinaattorina ROTI-asiakastietojärjestelmän projektille.

Kolmen OTTK-vuoden jälkeen Vuorenmaa haki ja pääsi CMC:n Tast-koulutukseen oppimaan siviilikriisinhallintaa teknisen avun ja tuen näkökulmasta. CMC on Suomen siviilikriisinhallinnan asiantuntijaorganisaatio.

Tast-koulutuksen suorittaneet nimettiin adhoc base -pooliin, ja sen jäsenille tarjottiin tehtäviä maailmalta nopeallakin aikataululla. Pian Vuorenmaa kutsuttiin hakemaan YK:n Crisis Management Centreen erityisasiantuntijaksi Lähi-itään Jordaniaan.

"YK lähetti EU:lle pyynnön saada jokaisesta unioniin kuuluvasta maasta ehdokkaita Stand By Partner -projektiin. Satoja henkilöitä haastateltiin, ja Suomesta minut valittiin mukaan", Vuorenmaa kertaa.

ORK-kokemus valmisti viestintäinfran rakentamiseen

Jordaniassa vuonna 2013 Vuorenmaan nimike oli ensin Network and Infrastructure Expert. Tehtävänä oli rakentaa viestintätekniikan infra ja kenttätoimisto Mafraqin kaupunkiin syyrialaisten pakolaisalueelle, ja se toteutui. Puolivuotisen rupeaman jälkeen tarjottiin muitakin projekteja.

Vuorenmaa eteni Jordaniassa IT-palvelupäälliköksi ja lopulta ICT-yksikön johtajaksi. Yhtenä monista projekteistaan Vuorenmaa johti yksikkönsä kartoittamaan, suunnittelemaan ja rakentamaan kestävän, kantavan ja yhtenäisen VHF-radioinfrastruktuurin, jolla korvattiin Jordanian armeijan tarjoama radioinfrastruktuuri.

"Se oli tosi mielenkiintoista. ORK:ssa saatu osaaminen oli hyödyksi ulkomailla. Työ viestintätekniikan, tietojärjestelmien ja ihmisten osalta monipuolisessa toimintaympäristössä tavallaan valmisti ulkomaille."

Kenttäolosuhteet, erilainen kulttuuri, ilmasto ja konfliktin uhka ovat erilaista ORK:n Hämeenlinnan virastolla työskentelyyn verrattuna, mutta IT-teknologia on joka paikassa samanlaista.

"Läppärit ja kännykät ovat aina samoja, mutta tietoturvan asetukset, palomuurit ja virustorjunnat ovat erilaisia. Tietämättömyys onkin ulkomailla suurin haaste. Uuteen työhön ja erilaiseen ympäristöön mukautuu nopeasti, kunhan matkaan on lähtenyt avoimin mielin ilman yhtäkään ennakkopäättelyä. Kaiken oppii pikkuhiljaa."

EU tarjosi rajahommia

Neljän Jordanian vuoden jälkeen Vuorenmaa lähti Euroopan unionin (EU) raja-avustusoperaatioon (EUBAM-RAFAH) Egyptin ja Palestiinan väliselle Gazan alueelle. Tehtävä piti sisällään palestiinalaishallinnon virkamiesten ohjaamista rajaliikenteen valvomiseen ja järjestelmien käyttämiseen.

Gazassa vierähti puoli vuotta, välissä oli suomalainen kesä ja sitten Vuorenmaa lähti vielä 5 vuodeksi EU:n raja-avustusoperaatioon (EUBAM-LIBYA) Libyaan Tripolin-kaupunkiin.

"Libyasta jäi mieleen erityisesti sodan runtelema ympäristö, eri miliisien väliset konfliktit ja paikalliset ihmiset. Kaiken kaaoksen keskellä ihmiset olivat kuitenkin aina ystävällisiä ja positiivisia", Vuorenmaa kertoo.

Lopulta IT-asiantuntija oli sopinut ORK:n kanssa 9 vuoden virkavapaudesta ja saanut lukuisia ikimuistoisia ulkomaan kokemuksia.

"Suosittelen ulkomaille hakeutumista kaikille, joita eri kulttuureista tulevien kanssa työskentely kiinnostaa. Se on todella antoisaa. Dynaaminen monitoimijaympäristö tuo omat haasteensa ja tiedon löytäminen saattaa kestää, mutta näitä haasteita on joskus omalla hallinnonalalla Suomessakin", Vuorenmaa toteaa.

Kotimaisen oikeushallinnon työvälineiden kehittämistä

Nyt Vuorenmaa toteuttaa organisaation ja henkilöstön tavoitetta tukevia toimivia ja turvallisia verkkoja ja järjestelmiä kotimaisen oikeushallinnon kentällä. Vuodesta 2023 lähtien Oikeusrekisterikeskuksen IT-asiantuntija on vastannut yhdessä Valtorin kanssa työpistepalveluista ja -sovelluksista oikeushallinnossa, jotta laitteistot ovat aina ajan tasalla ja toimivat luotettavasti ja tehokkaasti.

"Viimeksi tein linjausesityksen, jossa kannettavien ja mobiililaitteiden leasingaikoja pidennettiin ja samalla saatiin oikeushallinnon laitekustannuksia alemmaksi", Vuorenmaa antaa esimerkin työstään".

IT-ala ja ORK saavat kehuja.

"Suosittelen IT-hommia, koska tietotekniikan osaamistarve ei koskaan kuole. Alalla on mahdollista kehittyä ja opiskella aina lisää. Itse haluan olla mukana kehityksessä. Jos pidät haasteista, dynaamisesta ympäristöstä ja kehittymismahdollisuuksista, niin kannattaa valita IT-ala".

Oikeusrekisterikeskusta Vuorenmaa kehuu joustavan työajan sekä työpanokseen ja osaamiseen luottavan esihenkilön takia. Aina saa tukea, eikä koskaan tarvitse olla yksin, ellei halua.

"ORK:sta tuli pikkuinen pätkä virkavapaata, kun 9 vuotta meni ulkomailla. Mutta kyllä viihdyn ORK:ssa, tulinhan mä takaisinkin", Niko Vuorenmaa hymyilee.

Lisätietoa:

Jordan | World Food Programme (wfp.org)          

EU Border Assistance Mission in Libya | EEAS (europa.eu)

Julkaistu 9.7.2024