Rikosrekisteritietoja vaihdetaan yhteistyössä EU-maiden välillä
Kun tilaat rikosrekisteriotteen Oikeusrekisterikeskukselta (ORK) ja sinulla on myös toisen EU-maan kansalaisuus, ORK voi pyytää rikosrekisteritietoja myös toisesta jäsenmaasta. Tämä vaikuttaa hakemuksen käsittelyaikaan.
Vuodesta 2012 lähtien EU-jäsenmaat sekä Iso-Britannia ovat vaihtaneet rikosrekisteritietoja ECRIS-tiedonvaihdon kautta. Tietoja voidaan pyytää:
- yksityisen henkilön tai vapaaehtoistoiminnan järjestäjän pyytäessä rikosrekisteriotetta sekä
- viranomaisen pyytäessä rikosrekisteriotetta rikosasian käsittelyä tai lähtöainelupa-asiaa varten.
Tiedonvaihto on kahdenvälistä ja jokaisella jäsenmaalla on oma rikosrekisterinsä. Kahdenvälinen tiedonvaihto tarkoittaa sitä, että rikosrekisteritietojen pyytämisen lisäksi myös ORK pyynnöstä luovuttaa muille EU-jäsenmaille rekisteritietoja rikos- ja sakkorekisteristä.
Huomioi vaikutukset hakemuksen käsittelyaikaan
Hakemuksen käsittelyaika pitenee, kun rikosrekisteritietoja pyydetään toisesta jäsenmaasta. Jäsenmaalla on 10 tai 20 työpäivää aikaa vastata toisen maan pyyntöön. Saatu vastaus toimitetaan tilaajalle suomalaisen rikosrekisteriotteen liitteenä.
Toiselta jäsenmaalta ei välttämättä aina saada vastausta määräajan puitteissa. Tässä tapauksessa ORK toimittaa tilaajalle otteen suomalaisesta rikosrekisteristä ja tiedon siitä, että vastausta ei saatu.
Vuodesta 2025 eteenpäin tiedonvaihto koskee myös kolmannen maan kansalaisia
Vuoden 2025 aikana otetaan kaikissa jäsenmaissa käyttöön uusi EU-tietojärjestelmä nimeltään ECRIS-TCN. Järjestelmä mahdollistaa kolmansien maiden kansalaisia koskevien pyyntöjen kohdentamisen jäsenmaihin, joissa tuomiotietoja on.
Kolmannen maan kansalaisella tarkoitetaan henkilöä
- joka ei ole EU-jäsenmaan kansalainen,
- joka on kansalaisuudeton, tai
- jonka kansalaisuus ei ole tiedossa.
Aikaisemmin kolmannen maan kansalaisen koko rikoshistoria on voitu selvittää vain lähettämällä pyyntö jokaiselle jäsenmaalle erikseen.
ORK toimii ECRIS-TCN -järjestelmän kansallisena keskusviranomaisena ja vastaa sen kansallisesta järjestelmäkehityksestä.
Lisätietoa:
Julkaistu 16.10.2024