Oikeusrekisterikeskuksen asiakaspäivä: teemana digitalisaatio ja digitaaliset palvelut

Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) asiakaspäivä kokosi noin sata oikeushallinnon edustajaa kuulemaan ja keskustelemaan digitalisaatiosta, ICT-alan vihreästä siirtymästä sekä ORK:n digitaalisten palveluiden kehittämishankkeista.

Päivän aluksi ylijohtaja Jussi Kivinen kertoi Oikeusrekisterikeskuksen roolin vahvistamisesta oikeusministeriön hallinnonalan ICT-palvelukeskuksena. Hän kuvasi muutosta rytminvaihdoksena, jonka tavoitteena on tehokas ja tarkoituksenmukainen digipalvelujen kehittäminen asiakkaiden eli oikeushallinnon organisaatioiden tarpeita kuunnellen.

Yksi ICT-alaan liittyvistä haasteista on jatkuva ja nopea muutos. ORK:ssa nimenomaan tätä haastetta on lähdetty taklaamaan kehittämällä digihankkeille nopeampia, tehokkaampia ja edullisempia toteutustapoja. Työn tulos on jo nyt nähtävissä: viime vuosien tilastot osoittavat, että valmistuneiden hankkeiden määrä on merkittävästi kasvanut. Vastaavasti uusia hankkeita päästään myös käynnistämään entistä nopeammin.

Näkökulmia digitalisaation seuraaviin askeleisiin

Yksikönpäällikkö Matti Lahti visioi omassa puheenvuorossaan, millainen on oikeusministeriön hallinnonalan toiminnan muutos tulevina vuosina. Hän totesi digitalisaation seuraavan askelen olevan pilvipalveluissa ja niiden käytön laajenemisessa. Tämä mahdollistaa muun muassa palveluiden nopeamman kehittämisen. Samalla on kuitenkin muistettava esimerkiksi tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvät kysymykset, joiden merkitys oikeushallinnossa on erityisen suuri.

Tietokirjailija Petteri Järvinen puolestaan kysyi, pitäisikö meidän pelätä eniten pilviteknologiaa, tekoälyä vai kyberturvallisuuteen liittyviä riskejä. Pelon vaihtoehdoksi hän tarjosi näkemyksiä uusien teknologioiden mahdollisuuksista ja rajoitteista. Esimerkiksi tekoälyavusteinen palvelu voi olla konsultoiva apulainen tai arjen tulkki, mutta vaikkapa juristin tehtävissä se ei korvaa ihmistä.

Tehtäviä on helppo siirtää tekoälyavusteisille palveluille, mutta Järvisen mukaan on tärkeää, että omasta osaamisesta pidetään huolta. Vaikka kone on koodaajana tehokkaampi kuin ihminen, se ei ota kantaa esimerkiksi eettisiin kysymyksiin. Tämän vuoksi ihmisen on pystyttävä ottamaan vastuu lopputuloksesta ja tulkitsemaan ja tarkastamaan koneen tekemää koodia.

Kestävät ICT-palvelut

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieke ry:n projektipäällikkö Antti Sipilä perehdytti kuulijat ICT-alan ympäristövaikutuksiin. Hän totesi, että ICT-alalla energiankulutus kasvaa nopeammin kuin millään muulla alalla. Vaikka digitalisaatiolla on kestävän kehityksen näkökulmasta paljon positiivisia vaikutuksia, on sillä myös haasteensa. Energiankulutuksen lisäksi näihin haasteisiin kuuluvat muun muassa elektroniikkalaitteissa käytettävät mineraalit, laitteiden alhainen kierrätysaste sekä niiden lyhyt elinkaari.

Vihreässä siirtymässä puhutaan jalanjäljestä ja kädenjäljestä. Jalanjäljellä tarkoitetaan sitä, miten omat ratkaisut vaikuttavat päästöihin ja ympäristöön. Kädenjälki puolestaan muodostuu siitä, miten omat toimet vaikuttavat muiden toimijoiden tuottamaan ympäristökuormaan. Valtionhallinnossa tämä voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että sähköiset palvelut ovat helppokäyttöisiä ja aikaa säästäviä, jolloin kansalaisen asiointi on nopeampaa eikä esimerkiksi paperipostia tarvita.

Hankkeet esillä infopisteillä

Päivänä aikana osallistujilla oli mahdollisuus tutustua ORK:n tärkeimpiin käynnissä oleviin hankkeisiin asiantuntijoiden opastamina. Kiinnostus eri hankkeita kohtaan oli suurta, ja infopisteillä kävikin iloinen kuhina ja puheensorina.

Esitellyt hankkeet:

  • Digitaalinen työympäristö
  • Kansalaisen sähköinen asiointi
  • Low-code – kustannustehokas ja nopea kehitysmalli pieniin ja keskisuuriin hankkeisiin
  • AIPA ja HAIPA – Syyttäjälaitoksen ja tuomioistuinten lainkäyttöasioiden asianhallintajärjestelmät
  • Oikeusrekisterikeskuksen asiakaspalvelu ja yhteistyö Valtorin kanssa
  • ICT-palveluiden hallintamalli
  • Roti – Rikosseuraamuslaitoksen asiakastietojärjestelmä
  • Oikeushallinnon verkkosivu- ja intranet-uudistus
  • Tekoäly ja automaattinen päätöksenteko
  • Digisuunnitelmatyö – ideasta tuotantoon
  • Tietoturva ja tietosuoja

Lisätietoja ORK:n projektityöstä:

Projektitoiminta

Low-code-projektin PoC:issa syntyi uusi käyttöliittymä ORK:n kuulutusrekisteriin

Oikeusrekisterikeskuksen asiakaspäivä pidettiin 9.10.2024 Helsingissä Kalastajatorpalla.

ORK:n asia­kas­päi­väs­sä tu­tus­tut­tiin ICT-alan me­gat­ren­dei­hin ja in­fo­pis­teil­lä oi­keus­hal­lin­non di­gi­hank­kei­siin.

Julkaistu 16.10.2024