Ny lag om tillsynen över social- och hälsovården: ett straffregisterutdrag för arbete med äldre personer beställs från Rättsregistercentralen

Lagen om tillsynen över social- och hälsovården träder i kraft i januari 2024. Den innehåller föreskrifter om rätten och skyldigheten att kontrollera straffregisterutdraget för personer som arbetar med äldre personer. Arbetstagaren beställer utdraget från Rättsregistercentralen från och med 1.1.2024. I slutet av detta meddelande har frågor och svar samlats.

Lagen om tillsynen över social- och hälsovården träder i kraft 1.1.2024. Från och med detta datum har en tjänsteproducent som producerar socialservice eller hälso- och sjukvårdstjänster rätt, och i fråga om ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande som varar minst 3 månader, att av en arbetstagare begära att hen visar upp ett utdrag ur straffregistret, om arbetsuppgifterna varaktigt och och i väsentlig omfattar arbete med äldre personer. För utredning av brottslig bakgrund bland personer som arbetar med barn gäller samma reglering.

För arbetstagaren är det enklast och förmånligast (6 euro) att beställa straffregisterutdraget genom Rättsregistercentralens (RRC) e-tjänst .

Arbetstagarens straffregisterutdrag utlämnas endast till arbetstagare, och denna person kan inte ge sin arbetsgivare fullmakt att beställa utdraget. Ett utdrag krävs inte av en frivilligarbetare eller exempelvis en studerande som avlägger praktik.

Beställning av straffregisterutdrag för arbete med äldre personer fr.o.m. 1.1.2024

En arbetsgivare kan kräva att ett straffregisterutdrag beställs enbart om de nya uppgifterna börjar efter 1.1.2024, och om arbetet pågår minst 3 månader under en 12 månaders period. I kortare anställningsförhållanden är det inte obligatoriskt för tjänsteproducenten att kontrollera straffregisterutdraget. Ett straffregisterutdrag krävs inte för personer som påbörjat arbete före 1.1.2024.

Ett straffregisterutdrag kan beställas först när det står klart att den berörda personen valts till en uppgift. Arbetstagaren beställer själv sitt straffregisterutdrag när det förutsätt av arbetsgivaren. Vid beställning av utdraget uppges för vilken arbetsgivare och för vilken uppgift utdraget beställs.

Under dessa förutsättningar kan ett registerutdrag beviljas arbetstagaren:

1 Du ska börja arbeta med äldre personer.
2 Du skall åta dig ett arbete som varaktigt och i väsentlig grad består i att arbeta med äldre personer.
3 Din arbetsgivare är en tjänsteproducent som producerar socialservice eller hälso- och sjukvårdstjänster.
4 Ditt arbete sker i Finland.

Om någon av förutsättningarna inte uppfylls ska arbetstagaren kontakta arbetsgivaren. Ett utdrag beviljas inte för frivilligarbetare eller studerande (SORA-lagstiftningen).

Det är enklast och förmånligast att beställa utdraget genom att fylla i och sända en elektronisk ansökan genom RRC:s e-tjänst fr.o.m. 1.1.2024 . För e-tjänsten krävs stark autentisering med bankkoder eller mobilcertifikat.

Vid beställning genom e-tjänsten kostar utdraget 6 euro, och avgiften betalas när ett utdrag ansöks. Straffregisterutdraget kan skrivas ut genast när det har blivit klart genom att logga in på e-tjänsten.
Ansökningar som skickas per post eller e-post kostar 12 euro och faktureras separat.

Titta på videon med anvisningar om beställningen på YouTube-konto här .

Av utdraget framgår till exempel narkotikabrott

I straffregisterutdraget antecknas endast uppgifter vilka bedöms ha särskild betydelse när en person ska arbeta med äldre personer. Ta del av företeckningen över brottsavgöranden och böter som antecknas i utdraget .

Om en person inte har gjort sig skyldig till de aktuella brotten innehåller straffregisterutdraget ett intyg över detta. Av straffregisterutdraget framgår det således inte, om straffregistret innehåller information om andra brott än de som tas upp i förteckningen.

Lagen om funktionshinderservice träder i kraft senare: 1.1.2025

Lagen om tillsynen över social- och hälsovården innehåller också föreskrifter om rätten och skyldigheten att kontrollera straffregisterutdraget för personer som arbetar med personer med funktionsnedsättning. Denna skyldighet och rätt träder i kraft 1.1.2025.

Mer information:


Frågor och svar: straffregister för arbete med äldre personer

Frågorna och svaren gällande straffregisterutdrag för arbete med äldre personer har sammanställts av enheten Registertjänster vid Rättsregistercentralen.

Varför kan straffregisterutdraget för personer som arbetar med äldre personer kontrolleras i fortsättningen?

Den nya lagen om tillsynen över social- och hälsovården (741/2023), den så kallade sote-tillsynslagen, träder i kraft 1.1.2024 och möjliggör en kontroll av straffregisterutdrag.

Vilka kan enligt denna lag begära att ett straffregisterutdrag visas upp?

En tjänsteproducent som producerar socialservice eller hälso- och sjukvårdstjänster, dvs. arbetsgivaren, kan begära att ett straffregisterutdrag visas upp när en person först gången anställs i eller utnämns till ett arbets- eller tjänsteförhållande som varaktigt och i väsentlig omfattar assistans, stöd eller vård av eller annan omsorg om äldre personer eller annat arbete i personlig kontakt med en äldre person.

Endast en arbetsgivare som verkar som tjänsteproducent som producerar socialservice eller hälso- och sjukvårdstjänster kan kräva att ett straffregisterutdrag visas upp.

Vad avses med tjänsteproducent?

En tjänsteproducent inom social- och hälsovårdsbranschen är en part som producerar socialvårdstjänster och hälsovårdstjänster som tas upp i sote-tillsynslagen.

I oklara situationer lönar det sig för arbetstagaren att fråga sin arbetsgivare, huruvida arbetsgivaren är en tjänsteproducent som producerar socialservice eller hälso- och sjukvårdstjänster.

Vems straffregisterutdrag kan kontrolleras?

En tjänsteproducent kan kräva att ett straffregisterutdrag visas upp enbart om de nya uppgifterna börjar efter 1.1.2024, och om arbetet pågår minst 3 månader under en 12 månaders period. I kortare anställningsförhållanden är det inte obligatoriskt för tjänsteproducenten att kräva ett straffregisterutdrag.

Om en tjänsteproducent begär ett utdrag också för anställningsförhållanden som varar under 3 månader ska arbetstagaren ansöka om det, och efter att ha mottagit ansökan överväger RRC huruvida det finns grunder för att bevilja utdraget.

RRC beviljar utdraget, om det finns lagstadgade grunder för det. RRC kan bevilja ett straffregisterutdrag för en person, vars uppgifter permanent och huvudsakligen omfattar assistans, stöd eller vård av eller annan omsorg om äldre eller annat arbete i personlig kontakt med äldre personer.

Vad avses med nya uppgifter?

Med nya uppgifter avses en ny arbetstagare i ett nytt arbete eller förändringar i en tidigare arbetstagares arbetsbeskrivning, dvs. nya uppgifter som huvudsakligen och permanent omfattar arbete med äldre personer, med andra ord för vilka ett straffregisterutdrag krävs.

Vad avses med annat arbete med en äldre person?

Ett straffregisterutdrag kan beviljas för en person, vars uppgifter varaktigt och i väsentlig grad omfattar assistans, stöd eller vård av eller annan omsorg om äldre eller annat arbete i personlig kontakt med äldre personer.

Annat arbete kräver en tolkning från fall till fall. Information om mer exakt tillämpning av bestämmelserna om förfarandet finns i motsvarande bestämmelser för personer som arbetar med barn. I arbetet ska det finnas förutsättningar för att skapa ett förtroligt förhållande. Syftet med lagen är bland annat att se till patientsäkerheten.

Vad avses med äldre person?

I stället för att ange ett åldersintervall definieras en äldre person som en person vars fysiska, kognitiva, psykiska eller sociala funktionsförmåga är nedsatt på grunda av sjukdomar eller skador som har uppkommit, tilltagit eller förvärrats i och med hög ålder, eller på grund av degeneration i anslutning till hög ålder (3 § 2 punkten i lagen om social- och hälsovårdstjänster för äldre [980/2012]).

Vems straffregisterutdrag kontrolleras inte?

Straffregisterutdraget för personer som arbetar med äldre personer och som påbörjat sitt arbete före 1.1.2024 kan inte kontrolleras.

Lagen tillämpas inte på tjänster som är vederlagsfria för kunden. Utdrag för studerande och frivilligarbetare kontrolleras inte.

Hur länge är ett straffregisterutdrag i kraft?

En tjänsteproducent får endast en gång begära ett straffregisterutdrag för ett visst tjänste- eller arbetsförhållande. Om arbetsplatsen eller arbetsuppgifterna ändras, kan ett utdrag begäras på nytt, dvs. när en person första gången anställs i eller utnämns till ett arbets- eller tjänsteförhållande som permanent och huvudsakligen omfattar arbete med äldre personer.

Ett utdrag som sänts till en arbetstagare är i kraft 6 månader, och under denna tid kan det också visas upp för någon annan arbetsgivare än den utdraget varit avsett för. Till exempel i en situation, där en jobbsökande har valts till två olika arbetsplatser inom social- och hälsovårdsbranschen, kan sökanden visa upp sitt straffregisterutdrag för den arbetsgivare hen väljer.

Vilka uppgifter framgår av ett straffregisterutdrag för en person som arbetar med äldre personer?

I utdraget visas till exempel straffregister- och bötesregisteruppgifter som anknyter till narkotika och våld. Ta del av förteckningen över uppgifter som framgår av straffregisterutdraget för en person som arbetar med äldre personer.

I utdraget antecknas uppgifter om domar som meddelats i Finland, men i fortsättningen (enligt den målsatta tidtabellen 2025) begärs också uppgifter om brott som begåtts i andra EU-länder genom det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (ECRIS).

Kontrolleras straffregistret för en person från områden utanför EU?

Ett straffregisterutdrag ska på det sätt som förutsätts i sote-tillsynslagen begäras av arbetstagare, oavsett deras medborgarskap. Ett straffregisterutdrag begärs alltid från Rättsregistercentralen, dvs. arbetstagaren begär inte ett utdrag från någon annan stats myndighet.

Gäller sote-tillsynslagen för bemanningsföretag?

Sote-tillsynslagen tillämpas inte på företag som hyr ut social- och hälsovårdspersonal. RCC kan bevilja ett utdrag för uppvisande endast för tjänsteproducenter som tas upp i sote-tillsynslagen.

Hur beställs ett straffregisterutdrag för en person som arbetar med äldre personer?

En arbetstagare kan beställa ett straffregisterutdrag först när hen valts för en uppgift. Arbetstagaren beställer själv sitt straffregisterutdrag. Vid beställning av utdraget uppges för vilken arbetsgivare och för vilken uppgift utdraget beställs.

Det är enklast och förmånligast att beställa ett utdrag genom att fylla i och sända en elektronisk ansökan genom RRC:s e-tjänst fr.o.m. 1.1.2024. För e-tjänsten krävs stark autentisering med bankkoder eller mobilcertifikat.

Vid beställning genom e-tjänsten kostar utdraget 6 euro, och avgiften betalas när ett utdrag ansöks. Du kan ta del av och skriva ut straffregisterutdraget genast när det har blivit klart genom att logga in på e-tjänsten.

En utskrivbar ansökningsblankett för andra än de som använder e-tjänsten finns här. Ansökningar som skickas per post eller e-post kostar 12 euro och faktureras separat.

Hur snabbt får man ett utdrag?

Ett brottsbakgrundsutdrag kan beställas först fr.o.m. 1.1.2024. Det är svårt att förutse beställningsruscher, men i en normal situation beviljas utdraget inom 7 arbetsdagar. RRC:s e-tjänst är den enklaste och snabbaste kanalen för att uträtta ärenden. Rättsregistercentralen behandlar ansökningarna i den ordning de inkommer.

Hur har RRC förberett sig för det kommande nya utdragsslaget?

För straffregisterutdraget för personer som arbetar med äldre personer har behövliga ändringar gjorts i RRC:s system. I e-tjänsten har en vägledande blankett skapats för ansökan om ett utdrag. Dessutom sköter RRC personalarrangemangen och resursallokeringen för registertjänsterna så att utdragsruschen kan hanteras.


Sote-tillsynslagen innehåller föreskrifter om tillsynen över dem som ordnar social- och hälsovårdstjänster samt om verksamhetsförutsättningarna, registreringen, egenkontrollen och myndighetstillsynen för privata och offentliga tjänsteproducenter. Den allmänna styrningen av tillsynen över social- och hälsovården åligger social- och hälsovårdsministeriet. Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) och regionförvaltningsverken verkar som laglighetsövervakningsmyndigheter.

Publicerad 12.12.2023