Anvisningar till arbetsgivaren om straffregisterutdrag
Arbetsgivare har i vissa fall rätt eller skyldighet att be en arbetstagare eller producent av privata social- eller hälsovårdstjänster visa upp ett straffregisterutdrag. På den här sidan finns anvisningar för arbetsgivare och myndigheter.
Uppgifterna i straffregistret är sekretessbelagda och lämnas ut endast för de ändamål som anges i straffregisterlagen (770/1993, 3 § ). Arbetsgivaren har en lagenlig grund att kontrollera sin arbetstagares straffregisterutdrag endast för uppgifter som gäller arbete med barn, äldre eller personer med funktionsnedsättning.
Den som har valts till ett arbetsförhållande eller en tjänst beställer själv straffregisterutdraget; arbetsgivaren har inte rätt att beställa utdraget för hens räkning. När en arbetstagare ansöker om ett straffregisterutdrag ska hen meddela Rättsregistercentralen exakta och sanningsenliga uppgifter i sin ansökan. Bristfälliga uppgifter fördröjer behandlingen av ansökan.
Arbetsgivaren ska redan i platsannonsen nämna att den som väljs till uppgiften ska visa upp ett straffregisterutdrag. Detta gäller endast den som valts till uppgiften, eftersom straffregisterutdraget inte lämnas ut vid ansökan om jobbet. Utdraget är inte heller avsett för upprepad granskning av bakgrunden.
Straffregisterutdraget får inte vara äldre än sex månader och utdraget ska utan dröjsmål återlämnas till arbetstagaren.
Arbetsgivaren får inte kopiera eller på annat sätt lagra arbetstagarens straffregisterutdrag, utan denne kan endast göra en anteckning om utdragets datum och att utdraget har visats upp.
En dom i straffregistret innebär inte anställnings-, utnämnings- eller verksamhetsförbud. Den arbetssökandes lämplighet avgörs alltid av arbetsgivaren.
Straffregisterutdrag kan begäras om en person som för första gången väljs till ett arbets- eller tjänsteförhållande som i väsentlig grad och varaktigt består av arbete med barn. Arbetet kan bestå av att utan vårdnadshavarens närvaro fostra, undervisa, sköta eller annars ta hand om minderåriga eller annars arbeta i personlig kontakt med minderåriga. Utdrag kan också krävas när en person ges dessa uppgifter för första gången (lagen om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn 504/2002, 2 § och 3 § ).
Grunder för överlämnande av utdrag för arbete med barn
För att utdraget ska kunna överlåtas måste villkoren för arbetets varaktighet och väsentlighet uppfyllas.
De personalgrupper som förfarandet för granskning av brottslig bakgrund gäller är:
- dagvårdens vård- och fostringspersonal,
- vård- och fostringspersonal inom barnskyddets anstaltsvård och vård- och fostringspersonal vid privata familjehem,
- undervisningspersonalen inom förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen på andra stadiet,
- ungdomsväsendets handledningspersonal
- delvis handledningspersonal inom idrottsväsendet,
- vårdpersonal på sjukhusens barnavdelningar och barnpsykiatriska och ungdomspsykiatriska avdelningar,
- den tekniska eller administrativa personalen vid en barnskyddsanstalt eller internatskola och
- socialarbetare och psykologer i skolor och barnskyddsanstalter.
- morgon- och eftermiddagsverksamhet (anordnare/anskaffning av tjänster),
- familjevård enligt familjevårdslagen,
- arbetstjänst för civiltjänstgörare,
- arbetsprövning,
- produktion av privat socialservice och
- produktion av privata hälso- och sjukvårdstjänster.
När överlämnas inte utdraget för arbete med barn?
Utdraget lämnas inte ut om villkoren för arbetets varaktighet och väsentlighet inte uppfylls och kontakten med den minderåriga är sporadisk eller av typen mottagningsverksamhet.
Sådana uppgifter är bland annat
- situationer vid läkarmottagningar,
- arbete som socialarbetare som arbetar vid ett ämbetsverk,
- fostrings- och familjerådgivningsarbete,
- barnrådgivningsverksamhet och
- biblioteksarbete.
I dessa situationer träffar barnet ofta den anställda också tillsammans med sin förälder.
Straffregisterutdrag kan begäras om en person som väljs till ett arbets- eller tjänsteförhållande som i väsentlig grad och varaktigt består av arbete med äldre och personer med funktionsnedsättning. Arbetet kan bestå av assistans, stöd, vård, omsorg eller annat arbete i personlig växelverkan. Utdrag kan också krävas när en person ges dessa uppgifter för första gången (lagen om tillsyn över social- och hälsovården 741/2023, 28 § ).
Grunder för utlämnande av utdrag för arbete med äldre och personer med funktionsnedsättning
För att utdraget ska kunna utlämnas måste villkoren för arbetets varaktighet och väsentlighet uppfyllas.
Enligt social- och hälsovårdsministeriet (SHM) handlar kontroll av brottslig bakgrund i anknytning till arbete med äldre och personer med funktionsnedsättning om motsvarande bestämmelser som de som gäller vid kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn. Mer information hittar du på SHM:s webbplats .
Personlig växelverkan är till exempel olika tjänster som tillhandahålls i hemmet, liksom även vård i boendeenheter eller i klientens rum i serviceboende med heldygnsomsorg.
När utlämnas inget utdrag för arbete med äldre och personer med funktionsnedsättning?
Inget utdrag utlämnas om villkoren för arbetets varaktighet och väsentlighet inte uppfylls och kontakten med äldre eller personer med funktionsnedsättning är sporadisk eller av typen mottagningsverksamhet.
Straffregisterutdrag utlämnas endast för arbetsavtals- eller tjänsteförhållanden. Utdrag utlämnas alltså inte till exempel för arbetsprövning eller arbetsträning.
Arbetspraktik i arbete med barn
En läroanstalt kan enligt prövning kräva att den studerande visar upp ett utdrag om brottslig bakgrund när studierna i väsentlig grad är förknippade med inlärning i arbetet eller arbetspraktik med barn (straffregisterlagen 770/1993, 6 §) . Utdraget som beviljas för studier är avgiftsfritt. Läroanstalten bedömer om uppgiften där inlärningen i arbetet sker uppfyller begränsningarna för tillämpningsområdet.
Den studerande visar på begäran upp utdraget för läroanstalten, dvs. utbildningsanordnaren. Straffregisterutdrag för studerande kan utlämnas för studier enligt lagen om yrkesutbildning (531/2017 ), yrkeshögskolelagen (351/2003 ) eller universitetslagen (558/2009) .
Således utlämnas ett utdrag endast för praktik som leder till examen. Till exempel utlämnas straffregisterutdrag inte för integrationsutbildning.
Obs! Endast läroanstalten – inte praktikplatsen – kan begära att få se straffregisterutdraget.
Arbetspraktik i arbete med äldre och personer med funktionsnedsättning
Straffregisterutdrag utlämnas inte för arbetspraktik i arbete med äldre och personer med funktionsnedsättning, eftersom lagstiftning ännu saknas.
Företagare
Eventuell brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn, äldre eller personer med funktionsnedsättning utreds inte i situationer där arbetet inte sker i ett tjänste- eller anställningsförhållande. Arbetet kan då utföras till exempel som privatföretagare med stöd av näringsfriheten.
Utdrag utlämnas inte för anbudsförfarande eller undertecknande av avtal om köp av tjänster. En privat yrkesutövares brottsliga bakgrund kontrolleras i samband med tillstånds- eller anmälningsförfarandet av Regionförvaltningsverket, Valvira eller välfärdsområdet. I samband med avtal om köptjänster har uppdragsgivaren inte rätt att kontrollera uppgifter i straffregistret.
Taxiföretagare och fordonsförare
Om det i en anställd förares uppgifter ingår varaktigt och väsentligt arbete med barn, är även företagaren i egenskap av arbetsgivare skyldig att kontrollera arbetstagarens utdrag om brottslig bakgrund. En förare i anställningsförhållande kan alltså få ett straffregisterutdrag för arbete med barn endast när hen utför regelbundna skolskjutsar.
Straffregisterutdrag utlämnas inte för sedvanliga linjekörningar där samma barn inte träffas upprepade gånger utan att deras vårdnadshavare är närvarande. Straffregisterutdrag för personer som arbetar med äldre eller personer med funktionsnedsättning beviljas inte taxiförare, eftersom arbetsgivaren, dvs. en företagare inom transportbranschen, inte är en tjänsteproducent inom social- och hälsovården.
Obs! Taxiföretagaren kan inte beställa ett utdrag om sig själv. Registeruppgifterna om taxiförare kontrolleras av den tillståndsmyndighet som beviljar trafiktillståndet, Transport- och kommunikationsverket Traficom.
Kortjobb
Straffregisterutdrag för personer som arbetar med barn, äldre eller personer med funktionsnedsättning kan utlämnas för tillfälliga jobb, om ett nytt arbetsavtal upprättas för varje överenskommet kortjobb. I övrigt granskas straffregisterutdraget en gång när en person för första gången anställs i ett arbetsavtalsförhållande eller utnämns till ett tjänsteförhållande eller när en person för första gången ges uppgifter som varaktigt och väsentligt anknyter till barn, äldre eller personer med funktionsnedsättning.
Med upphandlingsförfarande avses ett offentligt upphandlingsförfarande där den upphandlande enheten innan upphandlingskontraktet ingås ska kräva att den valda anbudsgivaren lämnar in aktuella intyg och utredningar för att undersöka om det omfattas av en obligatorisk grund för uteslutning enligt upphandlingslagstiftningen.
Arbetsgivaren ska inte begära att ett straffregisterutdrag enligt upphandlingsförfarandet visas upp för en säkerhetsutredning. Arbetsgivaren har ingen lagstadgad grund att granska en arbetstagares straffregisterutdrag i andra uppgifter än för arbete med barn, äldre eller personer med funktionsnedsättning.
Mer information om utdraget för upphandlingsförfarandet finns på den utdragsspecifika sidan.
Skyddspolisens säkerhetsutredning som arbetsgivaren låtit göra av sin arbetstagare är möjlig om kriterierna för att göra en säkerhetsutredning uppfylls och den arbetssökande redan i platsannonsen har underrättats om att en säkerhetsutredning görs. Uppgifterna i straff- och bötesregistret granskas som en del av säkerhetsutredningen. Då lämnar Rättsregistercentralen ut uppgifter ur registren till Skyddspolisen för säkerhetsutredningar.
Mer information om säkerhetsutredningar hittar du på SUPO:s webbsida.
Mer information
Lag om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn (504/2002)
Lagen om tillsynen över social- och hälsovården (741/2023, 28 §)
Utredning av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn, ANM (pdf)
Lag om integritetsskydd i arbetslivet 2004/759
Granskning av straffregisterutdrag med stöd av tillsynslagen (SHM)
Publicerad 17.12.2024