Myös vammaisten kanssa työskentelevien rikostausta voidaan tarkastaa vuodesta 2025 alkaen
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain (741/2023) nojalla sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajalla on työsuhteen kestosta riippuen oikeus tai velvollisuus pyytää iäkkäiden kanssa työskenteleviä esittämään itsestään rikosrekisteriote. Vuoden 2025 alusta rikostaustan tarkastaminen laajenee koskemaan myös vammaisten kanssa työskenteleviä. Katso koonti kysymyksistä ja vastauksista.
Otteen myöntämisperusteina mm. työn pysyväisluontoisuus ja työsuhteen kesto
Työntekijän rikosrekisteriote annetaan vain työntekijälle itselleen, eikä henkilö voi valtuuttaa työnantajaansa tilaamaan otetta. Vammaisten kanssa työskentelevä voi hakea rikosrekisteriotetta Oikeusrekisterikeskuksesta (ORK), kun hänet otetaan ensi kerran työ- tai virkasuhteeseen tai hänelle annetaan ensimmäisen kerran tehtäviä, joihin pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu vammaisten kanssa työskentelyä.
Sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajalla on velvollisuus pyytää ote, jos työsuhde kestää yhden vuoden aikana yhteensä vähintään kolme kuukautta. Alle kolme kuukautta kestävässä työsuhteessa palveluntuottaja päättää itse, edellyttääkö se työntekijältä otetta. Henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimivalla henkilöllä on oikeus pyytää työntekijää esittämään rikosrekisteriote, mutta hänellä ei ole velvollisuutta siihen.
Näiden edellytysten pitää täyttyä, jotta rikosrekisteriote voidaan myöntää:
- Olet aloittamassa työn vammaisten henkilöiden parissa.
- Työhösi kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti vammaisten henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa vammaisen henkilön kanssa.
- Työnantajasi on sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja tai henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimiva henkilö.
- Työsi tapahtuu Suomessa.
Rikosrekisteriotetta ei voida edellyttää tai myöntää vapaaehtoistyöntekijälle tai esimerkiksi työharjoittelua suorittavalle opiskelijalle. Otetta ei edellytetä myöskään ennen 1.1.2025 työssä aloittaneilta.
Tilaa rikosrekisteriote ORK:n sähköisestä asioinnista
Rikosrekisteriotteen voi tilata vasta, kun henkilön valinta tehtävään on selvä. Työntekijä itse tilaa itseään koskevan rikosrekisteriotteen, kun työnantaja sitä edellyttää. Helpointa ja edullisinta (6 euroa) on tilata ote ORK:n sähköisestä asioinnista.
Rikosrekisteriote on voimassa 6 kuukautta.
Lisätiedot:
Video-ohje (Youtube): Rikosrekisteriote iäkkäiden ja vammaisten kanssa työskentelyä varten
ORK: Rikosrekisteriote iäkkäiden ja vammaisten kanssa työskentelyä varten
STM: Rikosrekisteriotteen tarkistaminen sote-valvontalain nojalla
Kysymyksiä ja vastauksia: rikosrekisteriote iäkkäiden ja vammaisten kanssa työskentelyä varten
Kysymykset ja vastaukset on koonnut Oikeusrekisterikeskuksen rekisteriasioiden asiantuntijat.
Tarvitsenko iäkkäiden ja vammaisten kanssa työskentelyä varten yhden otteen vai kaksi eri otetta?
Tarvitset vain yhden otteen, joka on nimeltään rikosrekisteriote iäkkäiden ja vammaisten kanssa työskentelyä varten. Ote iäkkäiden ja vammaisten kanssa työskentelyä varten myönnetään, vaikka hoidettavana olisi vain vammaisia tai iäkkäitä henkilöitä. Ote kuitenkin kelpaa molempiin tehtäviin.
Ote iäkkäiden kanssa työskentelyä varten on ollut tilattavissa vuoden 2024 alusta asti, kun sote-valvontalaki astui voimaan. Nyt kun uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.1.2025, ote laajenee koskemaan myös vammaisia ja samalla sen nimi muuttuu.
Kuka voi pyytää rikosrekisteriotteen esittämistä sote-valvontalain perusteella?
Sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja , toisin sanoen työnantaja, voi pyytää esittämään rikosrekisteriotteen, kun henkilö ensi kerran otetaan tai nimitetään sellaiseen työ- tai virkasuhteeseen, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu vammaisten henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa vammaisen henkilön kanssa.
Tämän lisäksi otetta voi pyytää esittämään myös henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimiva henkilö.
Sote-valvontalakia ei sovelleta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä vuokraaviin yrityksiin.
Mitä tarkoittaa palveluntuottaja? Entä henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimiva henkilö?
Sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja on sote-valvontalaissa tarkoitettuja sosiaalipalveluja tai terveyspalveluja tuottava taho.
Henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimiva henkilö on vammainen henkilö itse, alaikäisen lapsen huoltaja tai vammaisen henkilön edunvalvoja. Työnantajamalli on henkilökohtaisen avun tuottamistapa, jossa vammainen henkilö palkkaa henkilökohtaisen avustajan työsopimuslain (55/2001) mukaiseen työsuhteeseen ja toimii avustajan työnantajana.
Epäselvissä tilanteissa työntekijän kannattaa kysyä työnantajaltaan, onko se sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja.
Mitä tarkoittaa vammainen henkilö?
Vammaispalvelulain mukaan vammaisella henkilöllä tarkoitetaan henkilöä jonka:
- vamman tai sairauden aiheuttama fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen tai aisteihin liittyvä toimintarajoite on pitkäaikainen tai pysyvä;
- vamma tai sairaus yhdessä yhteiskunnassa esiintyvien esteiden kanssa estää osallistumisen yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa ja
- itsenäisen elämän, osallisuuden tai yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää välttämättä vammaispalvelulain mukaisia palveluita.
Mitä tarkoittavat uudet tehtävät?
Uudet tehtävät tarkoittavat uutta työntekijää uudessa työssä tai aiemman työntekijän työnkuvassa tapahtuvia muutoksia eli uusia tehtäviä, joihin olennaisesti ja pysyväisluontoisesti kuuluu vammaisen kanssa työskentelyä.
Mitä tarkoittaa muu työskentely vammaisen kanssa?
Rikosrekisteriote voidaan myöntää henkilölle, jonka tehtäviin kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti vammaisten henkilöiden avustamista, tukemista, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa vammaisen henkilön kanssa.
Muusta työskentelystä joudutaan tekemään tulkintaa tapauskohtaisesti. Menettelysäännösten tarkempaan soveltamiseen on saatavissa tukea lasten kanssa työskentelevien vastaavasta sääntelystä. Olennaista arvioinnissa on se, että työssä on mahdollisuus luottamussuhteen syntymiseen. Lain tarkoituksena on muun muassa varmistaa hoidettavan tai avustettavan henkilön turvallisuus.
Kenen rikosrekisteriotetta ei tarkisteta?
Ennen 1.1.2025 työskentelyn aloittaneiden, vammaisten kanssa työskentelevien rikosrekisteriotteita ei ole mahdollista tarkistaa.
Lakia ei sovelleta palveluihin, jotka ovat asiakkaalle vastikkeettomia. Opiskelijoiden tai vapaaehtoistoimijoiden otteita ei tarkisteta.
Mitä tietoja vammaisen kanssa työskentelevän rikosrekisteriotteessa näkyy?
Otteessa näkyy esimerkiksi huumausaineisiin ja väkivaltaan liittyviä rikosrekisteri- ja sakkorekisteritietoja. Katso lista vammaisen kanssa työskentelevän rikosrekisteriotteessa näkyvistä tiedoista .
Otteeseen merkitään tietoja Suomessa annetuista tuomioista, sekä EU-maissa tapahtuneista rikoksista, jotka on saatu rikosrekisteritietojen EU-tiedonvaihtojärjestelmän (ECRIS) kautta.
Miten vammaisten kanssa työskentelevien rikosrekisteriote tilataan?
Työntekijä voi tilata rikosrekisteriotteen vasta, kun valinta tehtävään on selvä. Työntekijä itse tilaa itseään koskevan rikosrekisteriotteen. Otetta tilattaessa ilmoitetaan mitä työnantajaa ja tehtävää varten se tilataan sekä tehtävän alkamisajankohta.
Otteen tilaaminen on helpointa ja edullisinta täyttämällä ja lähettämällä sähköinen hakemus ORK:n sähköisessä asiointipalvelussa 1.1.2025 alkaen. Sähköinen asiointi vaatii vahvan tunnistautumisen eli pankki- tai mobiilitunnistautumisen.
Ote maksaa sähköisestä asioinnista tilattaessa 6 euroa, ja se maksetaan otetta hakiessa. Näet ja voit tulostaa rikosrekisteriotteesi heti sen valmistuttua sähköiseen asiointiin kirjautumalla.
Tulostettava hakulomake muille kuin sähköistä asiointia käyttäville on tulossa pian.Postitse ja sähköpostitse lähetetyt hakemukset maksavat 12 euroa ja ne laskutetaan erikseen.
Kuinka nopeasti rikosrekisteriotteen saa vammaisten kanssa työskentelyä varten?
Rikosrekisteriotteen voi tilata vasta 1.1.2025 alkaen. Tilausruuhkaa on vaikeaa ennustaa, mutta normaalitilanteessa ote myönnetään 7 työpäivän kuluessa. ORK:n sähköinen asiointi on helpoin ja nopein väylä asiointiin. Oikeusrekisterikeskus käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä.
Julkaistu 18.12.2024